Kultur

Skjærgårds vil ha ­kristne artister

Men de trenger ikke forkynne. – For oss ville det vært unaturlig å spille på en så profilert kristen festival, sier Donkeyboy.

Bilde 1 av 4

I år spiller Humming People på Sildajazz og Notodden Bluesfestival. Den kristne festivalen Skjærgårds Music and Mission henger ikke mindre høyt.

– Skjærgårds er helt topp. For noen år siden reiste vi rundt og drev reklame for dem. At vi ikke har så mange tekster om kristen tro, gjør ikke så mye når vi prøver å forkynne gjennom livene våre, sier vokalist og låtskriver i Humming People, Joakim Solbakken.

Skjærgårds Music and Mission er en ungdomsfestival som representerer et bredt utvalg av kristen kultur, med hovedvekt på musikk. Bookingansvarlig for festivalen, Roar Eikli, er også manager for Humming People, og har ingen problemer med at bandet stiller på scenen med få forkynnende sanger.

LES OGSÅ: Få norske artister lar kristen tro være synlig i teksten

Party og forkynnelse

– De aller fleste artistene som bookes­til Skjærgårds, ønsker å dele den kristne troen i sangene sine. At noen foretrekker å gjøre det på andre måter enn gjennom ­tekstene, er også greit, sier Eikli.

Loch Ness Mouse, som ble kalt Norges beste popband av Dagens Næringsliv, spilte på Skjærgårds i fjor. Ole Johannes Åleskjær, 
låtskriver og vokalist i bandet, sier de aldri trengte å ta stilling 
til hva som var smart med tanke på bandprofilen, da de takket ja til å spille på den kristne festivalen.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg: - Man mister sine idoler, men jeg har ikke helt mistet Jesus

Klare skillelinjer

– Musikkverdenen har forandret seg. Før var skillelinjene­ mellom kristen og ikke-kristen musikk klare. En del artister fryktet nok da litt for ryktet sitt hvis de spilte på en profilert kristen festival. Loch Ness Mouse startet og etablerte seg i Oslos rockemiljø, så for oss var det naturlig å jobbe ut fra det markedet, sier Åleskjær.

Ville sagt nei

Gitarist i Donkey­boy, Peter Michelsen, tror ikke bandet hans ville sagt ja til Skjærgårds.

– Siden det er forskjellige livssyn innad i bandet, ville det vært unaturlig å spille på en så profilert kristen festival, sier ­Michelsen.

– Men 26. juni spiller dere på Spekter (tidligere TT) på Kalvøya, som også har en kristen profil?

– At dét er en kristen festival, visste jeg ikke før nå. Regnet den bare som en rusfri festival for ungdom. Det virker likevel som den kristne profilen er mer nedtonet enn hos Skjærgårds, og da er det vel OK, sier Michelsen.

LES OGSÅ: Menighet tar oppgjør med maktmisbruk og psykiske overgrep

Preking ikke viktigst

Et annet eksempel fra årets Skjærsgårds-program er den engelske rap- og dancegruppa LZ7. Manchestergruppa lover ellevilt party på hovedscenen, uten forkynnelse i sangene.

– Party i stedet for forkynnelse, Roar Eikli?

– Nei da. Party og forkynnelse. LZ7 har hatt kjemperespons på engelske skoler, hvor de er velkommen nettopp fordi de ikke er direkte forkynnende. Det er jo forbudt på skolene. Men det er ikke forbudt at elevene snakker med medlemmene etterpå. ­Eller at elevene finner ut mer om dem, og ser hvor viktig troen er for dem. Det konseptet fungerer bra også på Skjærgårds, sier Eikli.

LZ7 er ikke et nytt konsept i Skjærgårdssammenheng. Eikli­ forteller at de bygger videre på modellen den kristne dancegruppen The World Wide Message Tribe lanserte allerede på 1990-tallet. Vokalist og foregangsfigur LZ7, Lindz West, er opptatt av å se det beste i alle unge mennesker, uansett hvem de er.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Vi bruker våre egne erfaringer som utgangspunkt. Vi tror det gjør det lettere for de vi henvender oss til å forstå seg selv. For LZ7 er det viktig å bryte ned det ensidige bildet mange unge har av det å være kristen. Så vi gir full gass, enten det er på skoler, i fengsler, eller på festivaler med tusenvis av mennesker som danser foran scenen.

Humming People har spilt mye på skoler og i fengsler. Joakim Solbakken har i slike sammenhenger gjort flere av de samme erfaringene som West.

– Vi har sett at hvem vi er, og hva vi gjør, er viktigere enn å preke. Jeg har sittet litt for mye på bakerste benk på bedehuset og kjedet meg, til å tro at ­preking er viktigste kommunikasjonsform til unge mennesker, sier Solbakken.

Tanker, ord og energi

Den elektroniske lovsangsgruppen Radiate fra Pinsekirken Tabernaklet i Bergen, spiller på den store scenen under årets Skjærgårds. De har nettopp sluppet albumet Resonance, hvor titler som «Evig takknemlig», «Tune Of His Glory» og «We Rise» ikke etterlater noen tvil om at det tekstlige budskapet er viktig.

– Radiate vil formidle tanker og ord som er utfordrende og til ettertanke, til musikk med masse energi, sier ungdomspastor André Birkeland i Pinsekirken Tabernaklet.

– Vi håper både de innenfor kirkens fire vegger og de utenfor skal kunne identifisere seg med tekstene våre. Målet er at de skal få et møte med Gud, sier lovsangleder Martin M. Hagen.

LES OGSÅ: Sentralbanksjefen om det å miste broren Knut Olsen, tidligere programleder i Dagsrevyen

Tar diskusjoner

Roar Eikli har stor tro på arbeidsmetoden til LZ7.

– Vi tar gjerne en diskusjon om hvem vi skal booke, og hvorfor vi eventuelt bør booke dem, også når det gjelder kristen profil, som alltid har vært sentralt for Skjærgårds. At yngre krefter har overtatt en del ansvarsområder, har nok ført til noen endringer. Det er også veteranene enige i.

– Har det hendt at artister har sagt nei, fordi de synes Skjærgårds har en for tydelig kristen profil?

– Nei, det har ikke skjedd.

LES OGSÅ: Ny lov om juridisk kjønn gjør at Luca i teorien kan bli både mor og far

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur