Kultur

I sommer avslørte det antirasistiske tidsskriftet Expo at den svenske forfatteren Niclas Lundkvist også skriver på nettstedet Flashback under navnet Ezzelino.­ Mange av innleggene er fulle av antisemittiske og rasistiske konspirasjonsteorier, andre av kvinnefiendtlig og homofob karakter.

Lundkvist er som forfatter kjent under pseudonymet Nikanor Teratologen. Bøkene hans er fulle av sadisme, seksuelle perversjoner, provokasjoner og vold.

Han stemme slo ned som noe nytt og skandaløst da romanen Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen kom i 1992. Det «vidrigaste och mest perversa» som noensinne er skrevet i Sverige, var en av ­attestene.

Flere kritikere var fascinert, andre kjente avsmak. Siden har Eldreomsorgen oppnådd kultklassikerstatus, også i Norge gjennom avdøde Stig Sæterbakkens oversettelse. Outsideren Lundkvist, som helst hadde sett at han fikk være anonym, har sagt at han skrev boken for å rette oppmerksomheten mot det kjærlighetsløse samfunnet: «lugnt och välordnat på ytan, men rovdjurslikt och sataniskt under den. Romanen var ett sätt för mig att driva ut demonerna», er Lundkvists egne ord.