Anmeldelser

Skinner som stjerner

Oslo Gospel Choir trenger ingen flere gjester enn sitt eget publikum. Kormedlemmene skinner om kapp med hverandre.

Søndag fylte koret, som slo igjennom i underholdningsprogrammet Lørdan for 27 år siden, to fullsatte Konserthuset i Oslo. Vårt Land var på den siste konserten, som ble avsluttet med stående applaus.

Ingen grunn til at det samme ikke vil skje under korets to konserter samme sted i kveld. Med et Oslo Gospel Choir som ikke byr på noen førjulsoverraskelser, men leverer det de er så gode på i denne settingen: Kjente og kjære julesanger fra England, USA og Norge, i spedd noen gospel-låter, fremført med sangstemmer som går utenpå det aller meste her på berget.

LES MER: Forrykende Crouch-hyllest

Best alene

Heldigvis har Oslo Gospel Choir sluttet å «krydre» julekonsertene sine med gjestesolister utenfra. Ikke noe stygt sagt om hverken Maria Haukaas Mittet, Mia Gundersen, Bjarte Hjelmeland, Garness, Prinsesse Märtha Louise eller Sigvart Dagsland, som alle har gjestet tidligere julekonserter, men koret trenger ikke ekstra drahjelp og kjendisfaktor for å skape verken høytid, julestemning eller musikalsk kvalitet på et høyt nivå.

LES OGSÅ: Dette er årets juleplater

Stor Kine

Kjente gjestesolister har hatt en tendens til å ta for stor plass under disse julekonsertene, på bekostning av sangere i koret som ikke står det minste tilbake for dem. Ofte snarere tvert imot. Sannsynligvis er det for eksempel ingen andre kvinnelige artister her på berget som synger soul og gospel bedre enn Kine Ludvigsen. Søndag i Konserthuset tok hun også «Joy To The World» til de helt store høyder.

Andre veteransangere som Lars Fredriksen og Hans Esben Gihle er også bunn solide, og blir nå stort sett bare pustet i nakken av andre medlemmer i koret. Sannsynligvis kunne sistnevnte gått inn og gjort gode solistjobber, samtlige av dem. Godt støttet opp av musikere som Bernt Rune Stray (gitar), Frode Mangen (keyboard), Johnny Sjo (bass) og - ny mann under årets turne: Sjos D'Sound-kollega Kim Ofstad (trommer).

LES OGSÅ: Stående applaus for Carola

Spontan applaus

Oslo Gospel Choir lar de fleste tradisjonelle julesangene forbli i sin mest kjente form. Åpningssangen «Kling no klokka», viste med sin jazz- og folkemusikkdreining likevel en viss nyskapende tendens. Det samme gjorde «Mitt hjerte alltid vanker», kveldens mest rocka innslag, hvor Bernt Rune Stray dro en gitarsolo som fremkalte spontan applaus. Stray kan med fordel brukes mer, i liknende fremskutte posisjoner. Med så dyktige musikere, bør de alle få lov å slå seg litt mer løs. Litt mer spontanitet hadde ikke skadet.

LES OGSÅ: Glitrende Garness

Førjulsstemning

Hans Esben Gihles førjulsbetraktninger fra Mjøstraktene, hvor han vokste opp og fremdeles bor, ble naturligvis ledsaget av Prøysens «Fire år i romjul».

Midt i en lun førjulsstemning minnet dirigent Tore Aas forsamlingen om flyktningkrisen. Hans egen «Når båten seiler inn», er trykt opp i 320.000 singler som ble delt ut før og etter konserten. Live-versjonen, med bare kormedlemmene i Konserthuset, stod ikke tilbake for innspillingen med over 30 andre artister.

Med opplesning av juleevangeliet, og deretter Harald Skorpens «O helga natt», ble «Deilig er jorden» en verdig avslutning på en konsert som ble omtrent som forventet. Midt i juleforventningen.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser