Skildrer abort med ­positivt fortegn

Tidligere har abort i ­litteraturen ofte blitt knyttet til det mest traumatiske en kunne oppleve. En ny generasjon gir den mer trivielle abortopplevelsen en plass i kulturen.

Lotta Elstad er denne høsten aktuell med romanen Jeg nekter å tenke,­ som speiler det negative, men også positive ved en abortopplevelse. – For mange er abort en begynnelse­ og ikke en slutt. Eller at du er tilbake til deg selv, og kan fortsette med planene dine, sier Elstad.
Publisert Sist oppdatert

Fortellingen om abort har historisk sett stått i døden, skammens og strikkepinnenes tegn. Historier som Alberte og Friheten av Cora Sandel, Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nedre­aas, Historien om Eli av Liv Køltzow og Mor og barn av Jon Fosse­ beskriver alle et vanskelig og traumatisk møte med aborten. Forfatter Lotta Elstad har hatt ønske om å fortelle en annerledes historie: Med romanen Jeg nekter å tenke ønsker hun å fortelle om abort med humor.

– Det har kommet en generasjon som opplever abort ­annerledes, og så beskriver de det sånn. For mange er abort en begynnelse og ikke en slutt. ­Eller at du er tilbake til deg selv, og kan fortsette med planene dine, sier Elstad.

Å skrive om selvbestemt abort med et humoristisk eller positivt fortegn, kan sies å være nytt for tiden. For Hedda i Elstads roman Jeg nekter å tenke er det til slutt google og et overdrevent inntak av aloe vera-juice som forårsaker aborten.­ Det hele er malt med svart humor og står i sterk kontrast til tidlig­ere abortfortellinger.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP