Skildrer abort med positivt fortegn
Tidligere har abort i litteraturen ofte blitt knyttet til det mest traumatiske en kunne oppleve. En ny generasjon gir den mer trivielle abortopplevelsen en plass i kulturen.
Lotta Elstad er denne høsten aktuell med romanen Jeg nekter å tenke, som speiler det negative, men også positive ved en abortopplevelse. – For mange er abort en begynnelse og ikke en slutt. Eller at du er tilbake til deg selv, og kan fortsette med planene dine, sier Elstad.
Erlend Berge
Fortellingen om abort har historisk sett stått i døden, skammens og strikkepinnenes tegn. Historier som Alberte og Friheten av Cora Sandel, Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nedreaas, Historien om Eli av Liv Køltzow og Mor og barn av Jon Fosse beskriver alle et vanskelig og traumatisk møte med aborten. Forfatter Lotta Elstad har hatt ønske om å fortelle en annerledes historie: Med romanen Jeg nekter å tenke ønsker hun å fortelle om abort med humor.
– Det har kommet en generasjon som opplever abort annerledes, og så beskriver de det sånn. For mange er abort en begynnelse og ikke en slutt. Eller at du er tilbake til deg selv, og kan fortsette med planene dine, sier Elstad.
Å skrive om selvbestemt abort med et humoristisk eller positivt fortegn, kan sies å være nytt for tiden. For Hedda i Elstads roman Jeg nekter å tenke er det til slutt google og et overdrevent inntak av aloe vera-juice som forårsaker aborten. Det hele er malt med svart humor og står i sterk kontrast til tidligere abortfortellinger.
Bestill abonnement her
KJØP