Bøker

Siste bind i Jesus-trilogi uten Jesus er ute

Et av det siste tiårets rareste litterære prosjekter, er Jesus-trilogien til Nobelprisvinner J.M. Coetzee blitt kalt. Nå er siste bind ute.

The Death of Jesus, Jesu død, plukker opp tråden etter Jesu barndom (2013) og Jesu skoledager (2016), og det eiendommelige ved bøkene er dette: Ikke i en eneste av dem møter vi en karakter ved navn Jesus. Etter hvert som trilogien har foldet seg ut, har anmelderne vaklet mellom om å omtale bøkene som geniale og merkelige.

Flyktning

I bøkene introduserer Coetzee leserne for en foreldreløs gutt, David, som er fem år gammel når han i Jesu barndom skylles opp på stranden i byen Novilla. Den lille gutten er flyktning, og blir tatt vare på av en annen flyktning som han møtte på overfarten, Simón, og etter hvert møter vi også kvinnen Inés, som blir en slags mor for David.

David har usedvanlige evner, og i den første boken ender de opp med å flykte fra Novilla, slik at gutten skal kunne utvikle seg. I oppfølgeren jesu skoledager, som ble langlistet til Man Booker-prisen, har den lille familien – der ingen for så vidt er i familie – slått seg ned i byen Estrella der David går på en danseskole. Her blir gutten vitne til at danselæreren blir kvalt av en mann ved navn Dmitri.

Brennende ord

Siste bok ut, er fortellingen om at David dør. Han har stukket av fra adoptivforeldrene, og bor på barnehjem. Men David har nervesykdommen Saporta-syndromet (som bare finnes i Coetzees univers), og det går mot slutten. Nå ligger han på sykesengen, der han forteller pussige fortellinger med utgangspunkt i den eneste boken han noen sinne har lest, en lettlestutgave av Don Quijote. Leger og sykepleiere, andre barn, men også Dmitri, dukker opp og hører på ham.

Gang på gang spør David hvorfor han er der og «hvorfor må det være meg?». Og dette svaret venter også Dmitri på, som håper at gutten skal uttale «ordet, det brennende ordet som vil åpenbare hvorfor vi er her».

Meningsjakt

I den første boken ble David bedt av en streng lærer om å skrive «Jeg må fortelle sannheten» på tavlen. I stedet skrev han «Jeg er sannheten», som hentet fra Johannesevangeliet. Etter de to første bøkene, kunne likevel ikke anmelderne annet enn å ryste på hodet, og konstatere at dette var et verk «med mange små, men betydningsfulle sannheter, snarere enn ett budskap», slik Guardian skrev.

Med The Death of Jesus, går britiske Evening Standard så langt som å kalle verket «briljant», mens Financial Times' anmelder hevder at en nøkkel til å forstå verket nettopp ligger i fraværet av Jesus: Grepet inviterer leserne til å begynne å lete febrilsk etter mulige kristne paralleller i fortellingene som rulles opp. Men i den verden som Coetzee har skrevet frem, finnes verken Gud eller religion. Det er meningsjakten som aldri kommer i mål, som vi står ansikt til ansikt med i Coetzees verk, i det hans anliggende «synes å ligge i det å dramatisere det altfor menneskelige ønsket om å finne en større mening i bøker og enkeltmenneskers liv, enn hva noen av dem egentlig kan klare å bære,» skriver avisen.

---

J. M. Coetzee

  • John Maxwell Coetzee (Født 1940, Cape Town) er en sørafrikansk forfatter, nå bosatt i Australia.
  • Coetzee ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2003, og har mottatt Booker-prisen to ganger for Michael K – Hans liv og tid (1983) og Vanære (1999).
  • De siste årene har Coetzee arbeidet med en triologi om flyktningegutten David. Nå er siste bind utkommet. De to første er oversatt til norsk av Mona Lange (Cappelen Damm, 2014 og 2018).

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker