Kultur

Sirkusene ber om å få slippe bompenger

Arnardo og Agora var onsdag på Stortinget for å be om hjelp til å overleve. – Når unge hermetikkfores med dataspill er ekte sirkus viktigere enn noen gang, sier Jan Ketil Smørdal.

Bilde 1 av 2

Sirkusene sliter, og transportutgifter skal ha mye av skylda. Onsdag tok direktørene for de to eneste gjenlevende sirkusene i Norge, Are Arnardo fra Cirkus Arnardo og Jan Ketil Smørdal fra Cirkus Agora, turen til Stortinget.

Begge har travle turnédager, men tok seg tid for å reise til Oslo for å møte Silje Hjemdal (Frp).

Show

Men før møtet var det duket for show foran Stortinget.­ Smørdal, kledd for manesjen, hadde tatt med seg sykkelkunstner Malte Knapp. Når noen tenåringsjenter prøver å krysse plassen, blir de hanket inn av Smørdal og Bård Hoksrud (Frp), og plutselig har det samlet seg et lite publikum. Knapp slenger seg på både store og små sykler, og lager show for de få fremmøtte.

Men til tross for god stemning foran Stortinget, er det stadig vanskeligere å drive sirkus i Norge.

– Vi er her for å lette på trykket, for å få en lettere hverdag, og at vi også blir tatt hensyn til, sånn som alle andre kulturarrangementer i Norge, sier Are Arnardo, som i motsetning til sin kollega er hverdagslig kledd.

LES OGSÅ: Selv for et kulturmenneske bosatt i Oslo er det ikke vanskelig å forstå bompengeaksjonen

Kan ikke fortsette

Utfordringene er mange.

– Bompenger, ferger, at vi må betale årsavgift på biler vi bare bruker i sommersesongen. ­Reglene er ikke tilrettelagt for det vi driver med, sier Arnardo.

– Det er mange små kostnader, men til sammen blir det ganske mye. Og i løpet av mange år blir det veldig mye. Nå går endring­ene så fort at vi trenger hjelp til å omstille oss.

– Dere vil ha egne regler for sirkusdrift?

– Ja, da er mye gjort.

Arnardo har ingen problemer med å forstå engasjementet rundt bompenger.

– Når vi har 32 biler med tilhengere blir det ganske mye bompenger. Særlig nå som trykket har økt enda mer i det siste. Bare å kjøre inn til Oslo koster jo en formue. Og Oslo er jo et knute­punkt vi må gjennom når vi skal rundt om i landet.

Smørdal fra Agora viser også gjerne støtte til bompengeopprøret.

– Når du ser hvor opptatt den vanlige mannen i gata er av det kan du bare tenke deg hvordan det er for en sirkusdirektør, som reiser rundt med de store doning­ene. Det er helt umulig. Det kan rett og slett ikke fortsette slik.

– Det er publikum som må ta støyten. Selv om vi kan trekke fulle hus er det likevel mange steder det ikke lenger lønner seg å besøke. Det hadde vært fantastisk hvis vi kunne fått fritak for bompenger og ferger.

Også for de utenlandske artist­ene – turnere, tryllekunstnere og sjonglører – har det blitt vanskeligere. UDI gir dem 183 dagers opphold i landet, men dette dekker ikke hele sirkussesongen.

– Før så de litt gjennom fingr­ene med sånne ting, men nå er det blitt veldig strengt.

LES OGSÅ: El-sparkesykler har inntatt bybildet i hele Europa. De er blitt selve symbolet på mannen i gatas avmakt

Kulturarv

Det er ikke Bård Hoksrud sirkusdirektørene skal møte, men den tidligere landbruks- og matministeren har ­likevel møtt opp for å få med seg sirkusshowet.

– Jeg har masse gode minner fra da jeg var liten og var på ­sirkus. Den stemningen det er på sirkus er helt spesiell.

– Det er viktig å få innspill og se om det er noe vi kan hjelpe til med. Noe av det er nok litt utfordrende, men jeg håper og har troa på at vi kan hjelpe. Dette er kultur, og særlig for barn er det helt spesielt.

– Men er det ikke god Frp-­politikk å tenke at kulturinstitusjonene skal klare seg på egen hånd?

– Jo, men det gjør de jo stort sett også. Og vi er opptatt av mange av de samme tingene, blant annet å redusere bompengene.

– Noen vil kanskje si at sirkus ikke er så viktig, men jeg vil si: Sirkus er kulturarv, de har holdt på i mange år og har lange tradisjoner. Derfor vil jeg være med og sørge for at vi har sirkus også i framtiden, for de kommende generasjonene.

LES OGSÅ: Hverken KrF eller Venstre kan være overrasket over nye bompengekrav fra Frp. Slik er det å regjere med populister

Stasjonære sirkus?

Hva om sirkusene sluttet å reise rundt? Smørdal avviser ideen blankt.

– Det hører ingen steds hjemme, for vi skal ut i distriktene og spre glede i vårt langstrakte land. Det er det som er viktig for oss.

Men også å finne plass til sirkusteltene har blitt vanskeligere. I Oslo har sirkustomta på Tøyen blitt okkupert av en flerbrukshall, og også i Bergen og Trondheim har det blitt vanskelig.

– I Sarpsborg har den faste plassen deres nå blitt parkeringsplass for elbiler, sier ­Arnardo oppgitt.

Etter møtet med sirkusdirektørene var stortingsrepresentant Hjemdal imidlertid åpen for å gi sirkusene særegne unntak for enkelte avgifter som bompenger.

– Jeg kan ikke love noe her i dag, men jeg ser at de står overfor noen helt spesielle utfordringer og det er jeg villig til å se på det.

Smørdal er tydelig på hva det er som står på spill.

– I vår tid, med all hermetikkforingen vi har av dataspill, er følelsen av å gå på en ekte sirkusforestilling viktigere enn noen gang.

Herman Berthelsen har skrevet­ bøker om sirkus i Norge og er klar på hva det er som gjør sirkus så spesielt.

– Sirkus er levende underholdning, det er ikke noe du kan se på et lesebrett. Gamle Arne ­Arnardo fikk en gang et spørsmål om konkurransen sirkuset fikk da TV-en kom. Han sa: De kan ta fra oss lyden og bilde, men de kan ikke ta fra oss lukta.

– Men hva skjer hvis sirkusene forsvinner?

– Vi vil miste mye moro og glede, men det er klart, sirkus er ikke alt, sier Berthelsen.

– Men som tidligere opera­direktør Bjørn Simonsen har sagt: Vi trenger ikke kultur, men da kan vi klatre opp i trærne igjen.

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur