Film

Sender regning til Popcorn Time-brukere

Danske advokater krever brukere for 2.200 kroner per film som er sett gjennom den ulovlige strømmetjenesten.

Dansker som bruker strømmetjenesten Popcorn Time, kan nå vente seg en faktura i posten, melder DR. Strømmetjenesten, som baserer seg på piratkopiert materiale, er under sterkt angrep fra filmbransjen, som mener den er ulovlig.

Sender regning

Nå har filmdistributøren Scanbox Entertainment sendt ut regning til brukere som har sett deres filmer, blant annet filmen And So It Goes, gjennom Popcorn Time. Beløpene varierer, men et typisk krav er 2.200 kroner for en film til eieren av IP-adressa der filmen har blitt enten sett, melder DR.

Advokat Niels Dahl-Nielsen fra firmaet Opus Law kaller erstatningskravet for et skjønn som vil bli vesentlig høyere hvis saken ender i en retten.

– Vi gjør ikke dette med hensikt å havne i retten, men samtidig er det også klart at når vi til slutt står med en sak der vi ikke blir enige, blir vi jo nødt til å gå i retten på et tidspunkt, sier advokaten til DR.

LES OGSÅ: Skal oppdatere åndsverkloven til dagens strømmesamfunn

Gjør større skade

Popcorn Time har et brukergrensesnitt som ligner lovlige tjenester som Netflix, selv om den også baserer seg på såkalt bittorrent-teknologi. Dahl-Nielsen mener det gjør at 2.200 kroner er et rimelig krav, fordi Popcorn Time gjør mer skade en eldre bittorrent-klienter som Pirate Bay, som du måtte ha større teknisk innsikt for å håndtere.

– Når du distribuerer en film gjennom Popcorn Time, kommer den ut til en vesentlig bredere krets av mennesker og skadevirkningene er derfor mye større, sier Dahl-Nielsen.

LES OGSÅ: Musikkbransjen har utryddet piratkopiering

Sendte krav

I 2014 fikk over 2.000 brukere av Popcorn Time fikk brev fra advokatfirmaet Njord. De krevde 1.500 danske kroner fra folk som hadde sett filmen ulovlig, på vegne av filmdistributører som eier rettighetene til filmen Dallas Buyers Club, skriver NRK.

– Vi ville i første rekke ha en forklaring på hvorfor filmen var blitt ulovlig streamet eller nedlastet. Hvem så filmen? Har man en åpen forbindelse, slik at naboen kanskje har sett den? Eller finnes det en annen forklaring? sier advokat Jeppe Brogaard Clausen i Njord til NRK.

LES OGSÅ: – Piratkopiering er som å stjele en bil og skylde på at butikken ikke var åpen

Samler IP-adresser

Også norske rettighetshavere har begynt å samle inn IP-adressene til nordmenn som bruker Popcorn Time.

– Vi ønsker ikke å gå mot sluttbruker. Men hvis vi finner bakmennene som laster opp selve filmene, vil vi gå til aksjon mot dem, sier Willy Johansen i Rettighetsalliansen til Dagens Næringsliv.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film