Kunst

– SD vil detaljstyre kulturlivet

Selv om ingen partier vil gå i regjering med Sverigedemokraterna, kan partiet få stor innflytelse lokalt etter valget. – Den arabiske filmfestivalen i Malmö skal ikke få en krone, sier SDs regionråd i Skåne.

– I Malmø har vi en opera som koster veldig mye penger. Vi vil heller legge pengene i vår svenske kulturarv, sier Patrik Jönsson, regionråd og gruppeleder i Sverigedemokraterna (SD) i Skåne.

Torsdag skrev Vårt Land om at svenske kunstnere protesterer mot Sverigedemokraternas kulturpolitikk. De mener SD bruker folkemusikk og annen kunst til å legitimere en kulturpolitikk som stammer fra nazismen.

LES SAKEN HER: SD bruker kultur for å selge nasjonalisme

Også lokalvalg

– Vi vil i utgangspunktet ikke samarbeide med SD, men i enkelte kommuner vil det nok oppstå et samarbeid likevel, sier David Stenergard, prosjektleder for politisk utvikling i Moderaterna Skåne.

Dermed kan Høyres svenske søsterparti komme til å samarbeide med SD i områder der de står sterkt, slik som i Skåne – der de blant annet har vunnet frem med sin strenge innvandringspolitikk.

Selv om samtlige partier har uttalt at de ikke vil samarbeide med SD, kan det nasjonalistiske partiet kan få stor innflytelse lokalt etter valget neste søndag. Det velges nemlig representanter både til Riksdagen nasjonalt, Landstinget regionalt og kommunestyrene lokalt – i motsetningen til Norge, hvor lokalvalg foregår adskilt fra stortingsvalg.

Det er regionalt og lokalt mesteparten av midlene til svensk kultur fordeles.

– I flere kommuner vil SD være det største partiet, og da er man nødt til å forholde seg til deres politikk. Den vil nok føre til et smalere og mer detaljstyrt kulturliv. De sier de vil premiere det de kaller for svensk kultur, uten at vi andre begriper hva det er for noe, sier Stener-
gard.

Svenske spesialiteter

Patrik Jönsson i Sverigedemokraterna bekrefter at partiet hans vil endre kulturlivet i regionen Skåne.

– Vi har foreslått å kutte kulturbudsjettet med 30 millioner, ca 20 prosent. Pengene skal heller gå til velferd og vår kulturarv, vår skånske historie. For eksempel skal ikke en arabisk filmfestival få en krone.

– Hva mener du med begrepet svensk kulturarv?

– Vi har for eksempel en unik matkultur i Skåne, med spesialiteter som øl, spettekake og tigerkake. Vår dialekt og den landlige kulturen med hjembygdsgårder. Folkedans og folkemusikk. Allemannsretten. Vi har sosialdemokratiske politikere som mener det ikke finnes svensk kultur, men den er veldig rik og bred.

I torsdagens Vårt Land kritiserte folkemusiker Gunnar Idenstam SD for å ha misforstått hva svensk kultur er. Han representerer over 500 kunstnere i oppropet «utan oss tystnar musiken», som mener svensk folkelig kultur er, og alltid har vært påvirket av andre kulturer, og dermed ikke kan kalles spesifikk svensk.

Jönsson kjøper argumentasjonen, men er uenig i konklusjonen.

– Ja, alle land har fått innflytelse fra andre kulturer. Men vi snakker om kultur som vi har tatt til oss og gjort til noe eget. Afrikansk folkedans er ikke svensk kultur.

– Mener du afrikansk folkedans ikke skal få påvirke den svenske?

– Man må gjerne påvirke både her og der, men vi vil ikke bevilge penger til det.

LES MER: Svensk nazi-gruppe driver valgkamp i gaten

Detaljstyring

Jönsson sier partiet vil kutte støtte til alle flerkulturelle grupper i kultursektoren. Han vil også kutte støtte til operaen i Malmø, der billettene ifølge han er 78 prosent substituert.

– Fotballklubber får til sammenligning ingen støtte til billetter, det synes ikke vi er rimelig, sier han.

På spørsmål om hvordan han reagerer på påstander om at kulturpolitikken hans stammer fra nazismen, svarer han:

– Det vil jeg ikke kommentere, for det er så dumt.

Denne kulturpolitikken står stikk i strid med de øvrige partienes, som kun er uenige om detaljer, forteller Stenergard i Moderaterna.

– Vi vil ikke detaljstyre hva kulturen skal inneholde, slik de vil. Det må bransjen selv få bestemme, sier han.

I en måling som Ipsos gjennomførte for Dagens Nyheter forrige uke svarte 34 prosent av Moderaternas velgere at de vil ha med SD i regjering.

Blant Sverigedemokraternas velgere svarer 50 prosent av Moderaterna er nest best.

Men både Moderaterna og de øvrige partiene er tydelige på at de ikke vil samarbeide med SD.

– Det blir komplisert for oss, for vi har en velgergruppe som slites mellom SD og mer liberale partier. Inngår vi samarbeid med SD, risikerer vi å miste like mange velgere den andre veien, sier Stenergard.

LES MER: Kristenvelgere gir sterkere applaus for Åkesson

Samarbeid

Ordfører i regionsstyret og leder for Moderaterna i Västra Götalandsregionen, Jonny Magnusson, er en av de som må håndtere SDs kulturpolitikk etter valget.

Han uttalte nylig under en debatt på SVT at han ikke kunne utelukke et samarbeid med SD.

– Men jeg har vanskelig for å tro at det blir noe samarbeid. Vi ønsker ikke det. De har foreslått ting som å stenge regionteater, bytte ut utenlandsk litteratur på bibliotekene og stenge operaen, men det er det ingen av oss andre som vil.

Også i Gøteborg har SD foreslått å stenge operaen, forteller Magnusson.

– Men de får ikke kulturpolitisk innflytelse sånn som det ser ut nå. De har spilt et politisk teater med slike forslag i 40 år, så det er ikke noe å lage oppstyr for.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst