Film

Saudiarabere får se film, men ikke protestere

Saudi-Arabia har tillatt filmindustri etter mangeårig forbud. Men flere kulturtilbud betyr ikke mer ytringsfrihet, ifølge Amnesty International Norge.

Saudiarabisk likestillingskamp står på agendaen under Arabiske filmdager denne uken. Utgangspunktet er filmen Amra and the Second Marriage, som tar for seg flerkoneri og har en satirisk brodd mot kvinneundertrykkingen i landet.

Sammen med et knippe andre saudiarabiske filmer varsler den en ny dreining i regimet. Etter nær 40 år med totalforbud, åpnet myndighetene i fjor opp for både kinoer og filmproduksjon.

– Ikke friere

Kulturfrislippet, som også omfatter konserter og fotballkamper, er en del av kronprins Mohammed bin Salmans reformprogram. Både kvinner og menn får ta del i godene, men på separate visninger og tribuner.

– Oppmykningen gir kvinner større bevegelsesfrihet, sier seniorrådgiver i Amnesty International Norge, Ina Tin.

Torsdag deltar Tin i festivalens panelsamtale om kvinners situasjon i Saudi-Arabia. Hun mener endringene i all hovedsak skyldes økonomi og kronprinsens ønske om å beholde maktmonopolet.

– bin Salman innså at Saudi-Arabia ikke bare kunne basere seg på olje. Kulturtilbudene skal blant annet gjøre landet mer attraktivt for turister.

Paradoksalt nok har ytringsfriheten i samme åndedrag blitt radikalt innstrammet, ifølge Tin. Kvinner som har stått i bresjen for mer likestilling, har havnet i fengsel.

– Forfølgelsen og overvåkingen har økt. Det er blitt farlig å snakke om kvinners rettigheter.

LES OGSÅ: Filmer fremmer islamsk feminisme

Mer mangfold

Amra and the Second Marriage er godkjent av myndighetene. Filmen inneholder ingen direkte systemkritikk, men går veien om komedie. Tin tror humor passerer lettere fordi den inngår i en tradisjon.

– Satire er ansett for å være mindre farlig. Kritiske uttrykk kommer gjerne som satire i den arabiske verden.

Samtidig er det av stor betydning hvem som rammes, understreker hun.

– Satire rettet mot sosiale normer og til en viss grad religiøse myndigheter kan være greit. Men det går en rød linje ved de politiske myndighetene.

– Kan det å få tilgang til film og kultur likevel være positivt for kvinner?

– Slike goder er positive i seg selv. Jo mer tilgang til informasjon og jo større mangfold av tenkemåter, jo større sjanse for at reelle reformer vil kunne presse seg frem.

LES OGSÅ: Tunisisk opprør

– Negativ utvikling

Tin peker på vergesystemet som den største barrieren for kvinnefrigjøring.

– Kvinnen er mindreårig hele livet. Alle viktige beslutninger må gå gjennom et mannlig familiemedlem.

Hun er ikke optimistisk på den saudiarabiske befolkningens vegne.

– Folk er livredde. Tidligere var det lettere å ytre seg på sosiale medier, men nå risikerer du å bli tatt for en tweet. Fra mitt ståsted har situasjonen aldri vært så problematisk som nå.

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film