Religion

Sangen stilnet da Sølvi Hopland mistet ektemannen

Sølvi Hopland Aemmer fikk fem år og to barn med sin livs store kjærlighet. Etter at han døde, har sangeren og fyrvokteren på Ulvesund slitt med å finne igjen sitt eget indre lys.

Bilde 1 av 3

20 år etter at hun albumdebuterte med Flyg lavt over livet, og tre år etter at hennes sveitsiske mann Heinz Aemmer døde, har 50-åringen fra Vågsøy samlet sanger fra sine fem album på to nye samleplater, Sølvi Hopland syng til trøyst og Sølvi Hopland viser viser.

– Jeg valgte å lage en egen trøsteplate og en egen viseplate. Jeg har alltid sunget for å trøste, og fått mye respons for det. Nå har jeg enda bedre bakgrunn for å gjøre det. Kristen tro og trøst er et stort behov for noen, mens for mye trosfokus kan dra ned rulle­gardinen for andre. Jeg vil også vise visene mine for de som ikke har så mye tro, eller ikke trenger så mye trøst.

LES MER: Retter ryggen og spiller i Carnegie Hall

Vennskap og trøst.

Sist sommer inviterte Sølvi Hopland de jevngamle sangerkollegaene Solveig Leithaug og Marianne Juvik Sæbø til Ulvesund fyr for å være med på plateslipp­konserten. Der kunne alle tre også feire sine 50-årsdager, og 30 års vennskap. De møttes første gang på Gimlekollen Medie­senter i 1986. Dette var deres første konsert sammen, og første gang de var samlet siden skole­slutt.

– Det ble tre fine dager. Vi hadde opplevd mye på hver vår kant.Nå kjente vi at vi stod skulder ved skulder og støttet hverandre. Da vi sang sammen, minnet det oss om hvor mye trøst og glede som ligger i musikken, sier Sølvi Hopland.

De siste fire årene har gjort noe med troen hennes. Hun tror det kan merkes i sangene hennes.

– Kilden sangene strømmer ut fra er den samme, og mitt anliggende er fremdeles å synge til folks hjerter. Men sangene har fått en annen dybde: Troen og det menneskelige er uløselig knyttet sammen i både sorg og glede.

LES MER: Trengte et mirakel

Betingelsesløs nåde.

Sølvi Hopland ser på troen som en vandring underveis i livet.

– I tidlig ungdom hadde jeg ikke høye tanker om meg selv. Parolen var at jeg var syndig.

– En kvinnelig svensk teolog åpnet øynene mine for hva nåde betyr. Lenge trodde jeg det handlet om at vi ufortjent fikk lov til å gå videre med Gud, på tross av den vi var. Men så sa hun at det i stedet var å bli verdsatt betingelsesløst. At nåde betyr at Gud, selv om Han vet jeg er en synder, synes jeg er vakker og setter meg høyt.

LES MER: Vil vekke gospelgleden

Ny retning

Det var søsteren til Heinz Aemmer som først oppdaget Ulvesund fyr, i 2005. Året etter hadde hun med seg broren. Da han kom sommeren etter også, slo forelskelsen ned som lyn fra klar himmel både hos ham og den 41-årige fyrvokteren. 23. august 2008 giftet de seg.

– Det var en stor, lykkelig dag. Livet mitt tok en ny retning.

Høsten 2012 dreide livet på nytt: Ektemannen begynte å føle seg trøtt, og øm i siden. Han gikk til legen 1. desember. 3. januar kom diagnosen: Nyrekreft. 23. januar 2013 ble han operert i høyre nyre.

– Legen trodde han hadde fått vekk alt, sier Sølvi Hopland.

Da de i begynnelsen av mai 2013 fikk beskjed om at kreften hadde spredd seg, og at Heinz bare hadde én til to måneder igjen å leve, dro de sammen til stedet han kommer fra i Sveits. Der døde han to uker før den yngste jenta deres var ett år.

– Helt til det siste håpet jeg at det skulle skje et under. Jeg hadde­ pakket med meg fire norske flagg, i tilfelle det skulle skje.

Etter at ektemannen døde har hun slitt med å synge «Det er makt i de foldede hender».

– Men jeg tror fortsatt at Gud kan gjøre under. Det er bare så vondt at det ikke kunne skje da. Det som skjedde med Heinz, ja mye som skjer, er bare meningsløst. Tiden Heinz og jeg fikk var derimot meningsfull. Like før han døde, sa han til meg: «Vi fikk alt på fem år vi, Sølvi.»

Sølvi Hopland tror likevel Gud kan hjelpe henne og barna og skape en mening ut av det som skjedde. I begravelsen til Heinz sa hun at «nå skal jeg og barna på skattejakt for å lete etter skatter skjult i mørket».

– Vi har funnet mange skatter, og vi samler fortsatt. Det gjør det lettere å kunne synge trøstesanger til andre som har det vanskelig, med en større dybde enn før, noe som betyr utrolig mye for meg. Det å kunne gi andre håp, er en viktig del av skattene.

LES MER: Pop-perler med jazzvendinger

Livsoppgave

Veien videre har vært tung. Men barna på ett og tre og et halvt år har trengt moren sin. Om hun noensinne kunne stå foran folk og synge igjen, var hun usikker på. Hva hun skulle gjøre med fyret, visste­ hun heller ikke.

– Så skjønte jeg at både sangen og fyret er viktig for livsgleden og identiteten min. Og dermed også for meg som mor. Selv om Heinz hadde gjort mye av arbeidet mens vi drev fyret sammen, minnet jeg meg selv om at jeg drev fyret alene før jeg traff ham. Det nye var at jeg hadde to små barn å ta vare på. Det er utrolig rikt, men også utrolig krevende.

LES MER: – Tyr te Skrifto

Restart

Ved siden av å ha ­ansvaret for fyret, driver hun nå med norskopplæring for innvandrere. Hun fikk hjerte for det da hun var gift med en innvandrer.

– Det hender vi legger vekk bøkene og kaster oss ut i dansen. Folk fra Eritrea og Syria lar seg ikke be to ganger hvis jeg ­inviterer til reinlender eller ­tango. Språkforskjeller, grenser og andre ulikheter forsvinner som dugg for solen. Lyset treffer oss. I det lyset er vi alle flyktninger.

De hun underviser forteller sin historie, og Sølvi forteller sin.

– Historiene er forskjellige, men også beslektet. Det handler om ikke å gi opp når man blir fremmed i sitt eget liv, og må starte på nytt.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion