Kultur

Samtidssatire fra finansverden

I romanen Hochdeutschland skriver en sleip finansmann et revolusjonært manifest.

Den tidligere finansmannen Alexander Schimmelbusch er en av samtidens forfattere som har beskrevet finansverdenen litterært. Hans roman Hochdeutschland kom ut i fjor, til lovord fra kritikerne. I mai settes romanen opp som teater.

Romantikere i Porsche

I et intervju med den danske avisen Politiken, sier Schimmelbusch at suksessfulle gründere og foretningsfolk i Tyskland føler at de mangler noe, selv om de er velutdannede. De føler at de feiler på kultursiden og egentlig burde ha vært diktere.

– Det er bakgrunnen for disse veldige kunstsamlingene som private rikmenn har. De overkompenserer på helt absurde måter for å framstå som kulturpersonligheter, legger han til.

Tittelen Hochdeutschland kan oversettes til «høytyskland». Geografisk refererer uttrykket til den fjellrike, sørlige delen av landet. Når det er snakk om språk, viser høytysk til et slags standardtysk, i motsetning til ulike dialekter. Humoristisk kan uttrykket brukes for å omtale en politisk elite.

En populist

Romanens hovedperson Victor lever et tilsynelatende sofistikert liv som finansmann, men lengter etter å gjøre noe av betydning. Dermed skriver han et revolusjonært manifest, der han angriper systemet som gjorde ham rik. Hva som driver Victor til å mane til revolusjon, er imidlertid ikke idealisme.

– Viktor er vant til å dekode sine kunders behov og tilfredsstille dem. Hans arbeid går ut på å regne ut hva de innerst inne vil ha, og så gi dem det. Det er nøyaktig det samme populister gjør når de forsøker å nå velgerne, sier Schimmelbusch til Politiken.

Les mer om mer disse temaene:

Live Lundh

Live Lundh

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur