Kultur

Salmedobling på NRK

«Tro, håp og Lillesæter» er tittelen på NRK P1s nye salmeprogram på søndager. «Salmer til alle tider» vil også bestå, på P1+.

NRKs «salmesjef» Kjetil Lille­sæter er litt ydmyk overfor programtittelen.

– I referansen til det kjente Paulus-sitatet er det ikke ­meningen at jeg skal fylle opp for kjærligheten. Tittelforslaget fra en kompis var så godt at vi endte opp med det, og tro og håp blir helt sentrale temaer i samtalene med kjente gjester, forteller han.

Søndag kl. 21.03 går startskuddet for det nye programmet. En time tidligere går tradisjonsrike Salmer til alle tider på P1+. I tillegg flyttes livssynsprogrammet Mellom himmel og jord fra formiddagen til kl. 14–16.

– Med gudstjenesten blir det fem timer med livssynsprogrammer på radio på søndag­ene. NRK skal speile vår religiøse arv, satsingen viser at NRK tar denne programsektoren på alvor, sier Lillesæter.

LES MER: Sanger om tro og liv

Livssyn

Han har over 20 års erfaring med livssynsprogrammer, og hører av og til kommentarer om at NRK er med på avkristningen av Norge.

– Det er jeg høyst uenig i, jeg registrerer en økende vilje til satsing på feltet, helt til topps i systemet, mener han.

Skuespiller Bjarte Hjelmeland er først ute som gjest i Tro, håp og Lillesæter.

– Omtrent halvparten av ­tiden går til samtaler om tro og tvil, og med musikkfølge utvalgt av gjesten. Jeg er selv en skrøpelig troende, jeg tviler – og ­baler med eksistensielle spørsmål. Men jeg har enorm respekt for Jesus Kristus, mitt store forbilde­, særlig når han tar parti for outsiderne og de som sliter med livene sine, forteller Lillesæter, som mener vi ofte gjør Jesus litt for pen og pyntelig.

– Han var også en opprører, mener programlederen.

Bredde

Programprofilen retter seg også inn mot yngre ­aldersgrupper.

– Vi utvider musikksjangeren. Salmene blir ikke borte, men vi innretter oss mot et nytt publikum og gir plass til et bredere musikkuttrykk.

Lillesæter vil også vise mer av den internasjonale salmeskatten.

– Stadig flere artister ser på salmeskatten med nytt blikk, innen angloamerikansk tradisjon har det vært vanlig lenge – Bruce Springsteen kan for ­eksempel synge This Little Light of Mine. De siste årene har også norske artister kastet seg over salmetradisjonen, og det vil vi formidle, sier Lillesæter.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur