Kultur

Det glitrer i øynene til de to ­karene i Glittertind, der de ­drikker svart kaffe i litt ­dunkle omgivelser på Stortorvets gjestgiveri i Oslo. De er ikke black metal-folk, slik ­enkelte tror. Svartmetallere drar ikke på ­pilegrimsferd til Wittenberg, slik Torbjørn Sandvik og Geirmund Simonsen gjorde i fjor høst, for å samle historiske tråder og ­musikalske impulser til den nye CD-en, Himmelfall, hvor temaet er reformasjonen.

– Vi har møtt en del himling med øynene, når vi har ­fortalt om Himmelfall-prosjektet vårt til folk som tydeligvis ikke er helt på talefot med Luther. Selv er vi forbauset over hvordan norske ­teatre, NRK, og ­Staten brukte massevis av tid og ­penger på grunnlovsjubileet, mens de ­virker heller lunkne til Luther-jubileet, sier Glittertinds opphavsmann, tekstforfatter og ­vokalist Torbjørn Sandvik (32).

Fordommer

Han mener det er noen sperrer, kanskje også ­fordommer, ute og går. Og at det er grunnen til at Luthers ­betydning er underkjent ­utenfor kirkeveggene og de teologiske studiestedene her i landet.