Musikk

Rektor: 'Skjønner at enkelte folkemusikere vil ha en unnskyldning'

Det viktigste er at folkemusikken blir akseptert og brukt i kirker i dag, sier folkemusiker og liturgikomponist Jo Asgeir Lie.

Jo Asgeir Lie er rektor på Ole Bull akademiet og har et bredt utsyn over folkemusikklandskapet.

Etter en gudstjeneste i Valle i Setesdal 18. august, ba prost Gunnar Ellingsen om unnskyldning for kirkens historiske behandling av folkemusikere. Unnskyldningen ble framprovosert av folkemusikknestoren Hallvard T. Bjørgum, som i mange år har kjempet for at både kirke og bedehus tar et tydeligere oppgjør med sin fortidige behandling av folkemusikken. Bjørgum kalte Ellingsens unnskyldning for «enestående», og mente det var første gang dette hadde kommet fra kirkelig hold.

– Jeg skjønner godt Bjørgums anliggende, sier Lie og fortsetter:

– Mange folkemusikere har vært dårlig behandlet. Ikke minst voldte lekmannsbevegelsen problemer i mange bygder. For å forstå det må man huske på at det på 17–1800-tallet var tøffe tilstander med mye drukkenskap og slåssing. Hallingdalen lå på toppen av drapsstatistikken. Vekkelsesbølgene kom blant annet som en reaksjon på mangel på samfunnsordenen. Dette ga noen steder en struping av den frie tanke og den frie, kunstneriske utfoldelse. Det skal en være på vakt for. Totalitære samfunn mener kunst og kultur er farlig den dag i dag, sier Lie.

Trekkspill til messe

Han utdanner folkemusikere og leder akademiet for folkemusikk og dans på Voss. Til akademiet kommer årlig studenter både fra NLA og fra Ansgar Høgskole som vil gjøre seg bedre kjent med folkemusikken.

Jo Asgeir Lie har også komponert folkemusikkmessa som er i bruk Ål i Hallingdal og flere andre steder. Som musiker er han dessuten en markant utøver på trekkspill blant annet i gruppa Kvarts.

– Jeg skjønner at enkelte folkemusikere vil ha en unnskyldning, men jeg stiller meg litt spørrende til effekten av det og hvor viktig det er. Det viktigste er at folkemusikken blir akseptert i kirken og brukt i dag, sier Lie.

Doblet menighet

Hans erfaring er at bruken av folkemusikk i kirken er voksende i mange deler av landet også de som er oppfattet som bibelbeltet. Da Lies hjembygd Ål innførte en messe med folkemusikk, kom det dobbelt så mange til kirke.

– Det viser musikkens brede appell. Folkemusikken har åpnet opp gudstjenestelivet. Nå blir messa brukt i mange kirker. Det har åpnet opp mellom musikkmiljø og menighet, og gjør noe med begge parter. En bygger en sterkere identitet, bygger samarbeidet i respekt for hverandre og med et ønske om å oppleve noe sammen, sier Lie.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk