Kultur

'God kutyme at det skal framgå hvor stoffet er hentet fra'

Klassekampen-redaktøren sier Sylfest Lomheim kunne vært tydeligere på Merete Thomassens bidrag da han skrev om bønnespråk. Men hun har ingen planer om å sparke ham ut av spaltene.

– Jeg syns det høres ut som om det er en forhistorie her jeg ikke kjenner til, som gjør at Lomheim burde være litt ekstra varsom, sier Mari Skurdal.

Hun er redaktør i Klassekampen, hvor Sylfest Lomheims språkspalte nylig ble utsatt for kritikk for manglende henvisning. Etter at Lomheim skrev om bønnespråk 26. juni, skrev Åste Dokka et innlegg noen dager senere. Her skriver hun at Lomheim «unnlater å nevne at alle eksempler og all analyse i denne spalten» er hentet fra boka Når dere ber. Boka er i hovedsak skrevet av Thomassen, mens den siste firedelen er skrevet av Lomheim.

I gårsdagens avis svarte Lomheim at han unnlot å nevne Thomassens navn, fordi han da også måtte nevnt seg selv:

– Jeg er medforfatter av boka, men holder meg unna å drive for mye markedsføring av meg selv.

Ekstra påpasselig

Skurdal peker på at tradisjonene for å gjengi andres tekster ikke er like i akademia som i formidlende avistekster.

– Det er alltid en avveining hvor nøyaktig man skal være i sitering av andre. Men det er samtidig god kutyme at det skal framgå hvor stoffet er hentet fra. Og slik jeg forstår deres sak har dette vært et tema før. Da kunne det vært smart å være ekstra påpasselig, sier Skurdal.

LES OGSÅ: «Lomheim har åpenbart sine grunner til å prøve å skjule min rolle i hans liv og virke»

– Så om man blir for opptatt av akademisk redelighet kan kraften i formidlingen svekkes?

– Det kan det gjøre – alle som har intervjuet en forsker vet det. Men man kan ikke stjele fritt, og vi må vurdere hvert enkelt tilfelle. Gitt forhistorien mellom Lomheim og Thomassen, så tenker jeg at det kanskje burde vært tydeliggjort opphavet her.

Sparkes ikke ut

– Har dere hatt andre episoder hvor Lomheim er anklaget for manglende henvisninger til andres arbeid?

– Ikke som jeg kan huske. Men han er en som flere lingvister liker å debattere, om det er for unøyaktigheter i språket eller feil latin – eller lingvistikksynet hans.

– Hvor graverende syns du dette tilfellet er, basert på informasjonen som framkommer?

– Jeg har ikke noe behov for å gradere det. Når vi redigerer passer vi på mange ting, men det er ikke alt som fanges opp, og her lå det tydeligvis allerede en konflikt til grunn, sier Skurdal.

– Vil dette få noen følger for deres samarbeid med Lomheim framover?

– Jeg har ikke snakket med ham om dette ennå. Når en spaltist hos oss blir gjenstand for en sak i annen avis, er det naturlig at jeg tar en prat med ham om dette. Men han blir ikke sparket ut av spaltene våre.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur