Musikk

Rapper 666-symbolikken

Lars Vaular henfører publikum, men føler seg ikke som en dommedagspredikant når han slynger ut sitt hip hop-budskap.

Bilde 1 av 2

Han valgte 666 som overskrift på årets EP-trilogi fordi han visste at tall og tallsymbolikk betyr mye for mange mennesker. Med barnedåp og konfirmasjonstid som eneste kristen referanse, var det fra annet hold han fikk vite om det bibelske henvisningen til 666 som «dyrets merke».

– Jeg har ikke fått én eneste negativ tilbakemelding på 666-symbolikken. Heller ikke fra konservative kristne miljøer, som tydeligvis har kommet over å la seg provosere av slikt. 666 er uansett et bra utgangspunkt for å fortelle at ingenting betyr mer enn det man selv legger i det. I dagens informasjonsstrøm, trengs likevel overlevelsesteknikker og livserfaring - samtidig som man også må akseptere at livet er en gåte, sier Lars Vaular til Vårt Land.

LES OGSÅ: Mener hiphopens machomenn egentlig er sårbare og lite maskuline

To verdener

Siden platedebuten i 2007, har Vaular gradvis seilt opp som Norges store hiphop-konge. Det koker rundt ham nå. Det kokte nesten over i et sprengfylt Sirkusteltet på sommerens Øya-festival. Amerikanske Bech som spilte samtidig, var til sammenligning en sval bris. Når også trilogien «666 Alt», «666 Gir» og «666 Mening» har fått også musikkpressen til å trille seksere, hadde det ikke vært så rart om en ung mann fra Åsane i Bergen hadde miste bakkekontakten.

– Hvis dette hadde vært min eneste verden, kunne det ha skjedd. Men jeg lever i to verdener; en hiphop-verden og en virkelig verden. Den siste består av familien min med kone, en sønn på tre år, og meg som er en helt vanlig vestlending.

Alter ego

Lars Vaular slutter ikke å forundre seg over alle som på for eksempel Instagram og Facebook fremstår som helt andre enn de menneskene de egentlig er.

– Man konstruerer et alterego på nettet, som kan gi et helt galt bilde av dem selv for omverdenen. Derfor er jeg nøye med å påpeke at artisten Lars Vaular ikke er i hvert fall hele Lars Vaular.

LES OGSÅ: David (19) er Norges nye hiphop-prins

Gåte

– Med et publikum som du så til de grader hadde i din hule hånd, som under årets Øya, er det vel uansett lett å føle seg som en allmektig hiphop-predikant som kan få «menigheten» til å bite på hva det skal være?

– Hiphop-stilen er helt klart spesielt godt egnet for å spre propaganda, som for eksempel politikk og religion. Selv ser jeg på meg selv som en veileder som benytter musikk for å hjelpe folk. Samtidig har jeg ingen definitiv sannhet å formidle. Det er for mye som ikke går opp her i livet. 666-platene mine er mest bruddstykker av meninger og perspektiver midt i en gåte av et liv.

For å understreke det gåtefulle i tilværelsen, og bygge opp under forvirringen som kan råde rundt hvem vi er og hva vi vil, retter Lars Vaular et gåtefullt søkelys på seg selv. Blant annet ved å stille spørsmålene: Er han en mann? Er han en dame? Eller er han bare en sexgudinne?

– Helt bevisst leker jeg med begreper og symboler. Jo mer politisk ukorrekt, desto bedre. Ved å skape et fantasifullt rom der mye er lov, håper jeg å kunne få frem enkeltindividets frihet i et regelstyrt samfunn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Digger Harket

I «Ballerina» fra 666 Mening refererer Vaular til Morten Harket. A-ha-vokalisten er blitt kalt «Tåkefyrsten» på grunn av sine ikke alltid like konsise betraktninger.

– Jeg digger Morten Harket. Også tvetydighetene hans. Tipper det er alvorlig ment for ham også.

Der fetteren Sondre Lerche har konsentrert seg om pop og rock, har Lars Vaular alltid sverget til hiphop.

– Jeg har digget 2 Pac, Snoop Dogg og Big Hawk. Det er grunnlinjen. Samtidig har jeg prøv å utvikle en egen stil, som ikke først og fremst handler om Lars Vaular, men å fange øyeblikket.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk