Kultur

Prisdryss over «Skrekkdomen»

Våler kirke er kontroversiell i lokalsamfunnet, men populær blant ekspertene. I dag fikk den nok en arkitekturpris.

I dag fikk Våler kirke i Hedmark Statens byggeskikkpris. Det er første gang et kirkebygg vinner prisen.

– Vi mener denne kirken er nyskapende på mange måter. Den er både monumental, og samtidig åpen og inkluderende, sier Anne Enger, som er juryleder for prisen. Totalt 96 bygg ble foreslått til årets pris, hvorav syv av dem gikk videre til finalen.

Kirken ble bygget etter den gamle korskirken på stedet brant i 2009. Den nye kirken er tegnet av Espen Surnevik AS, og ble innviet i pinsen i fjor. Tidligere i år ble kirken tildelt «Innlandets Trepris» og prisen «Årets Bygg 2015». I mai fikk den arkitekturprisen «Best religious building» under Archmarathon-Award i Milano.

LES MER: Disse kirkene fikk arkitektene til å måpe

Enestående

Fagfolkenes entusiasme står i kontrast til motstanden i lokalsamfunnet. I Våler har noen sammenlignet kirken med en skateboard-rampe og en hoppbakke. Juryleder for Statens byggeskikkpris Anne Enger mener diskusjonen viser at lokalbefolkningen kjenner eierskap til kirken.

– Engasjementet viser at folk bryr seg om kirken sin. Nå tror jeg mange som besøker kirken opplever glede, og samtidig kjenner at de kan forsone seg med at det har vært en krevende prosess. Kirken er monumental og inkluderende. Jeg synes de har funnet frem til en ny kirkearkitektur, hvor alt henger sammen med alt, sier Enger.

LES MER: Først brenner kirken – så splittes folket

«Skrekkdomen»

Tor Oddvar Rivenes er kirkens nærmeste nabo, og sannsynligvis også dens tydeligste kritiker. I fjor satte han et skilt i hagen sin, som pekte mot den nye kirken. På skiltet gav han den navnet «Skrekkdomen».

– Det skiltet ble stjålet natten etter innvielsen, sier Rivenes til Vårt Land.

Han har liten forståelse for at det nå drysser arkitekturpriser over kirken som er naboen hans.

– Jeg skjønner ikke at det går an. Mitt syn er akkurat det samme som det har vært hele tiden. Det er mange her i Våler som har fortalt at de holder med meg. Jeg fikk blomster da jeg satt opp skiltet. Men de har ikke lyst å si noe høyt, fordi de vil være med i det gode selskap, sier Rivenes.

– Hva synes du bør gjøres nå som kirken er reist?

– Nå får den vel bare stå. Jeg har tidligere sagt at jeg håper den siger ned i et synkehull, men du vet, det er bare noe jeg sier, sier Rivenes.

LES MER: Koker kubein til nytt orgel

Forsonende oppmerksomhet

Asgeir Rusdal, assisterende rådmann i Våler kommune, sier at den positive oppmerksomheten fra fagmiljøene har bidratt til forsoning i lokalsamfunnet.

– Den har gitt aksept for at det ble som det ble, og hjulpet oss til å legge den utrivelige striden bak oss, sier Rusdal.

Fordi den gamle kirken var en korskirke med graver tett inntil, tydet mye på at en ny kirke måtte bli bygget på lite areal. Da ville mange blitt henvist til galleriet, noe menigheten ønsket å unngå. Kirken ble derfor plassert litt nedenfor stedet den gamle korskirken stod.

– Det var også mange som ville ha en kirke som lignet på den gamle, så noen har nok hatt vanskelig for å akseptere den nye kirkens utseende. Nå tror jeg den positive oppmerksomheten har hjulpet mange til å forsone seg med den, sier Rusdal.

Våler kommune har også to andre kirker med tydelig særpreg: Risberget og Gravberget. Kommunen vil nå bruke dette trekløveret til å markere seg som reisemål for turister med interesse for kirkearkitektur.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur