Kultur

Presidentprøven

Terrorangrepet gir Trump og Clinton en gyllen mulighet til å vise at de egner seg som statsoverhoder. Til nå har de brukt den på vidt forskjellige måter.

Søndag våknet USA til nyheten om at 50 mennesker hadde blitt drept i den dødeligste skyteepisoden i landets historie, på en nattklubb for homofile i Orlando i delstaten Florida. Donald Trump, som etter alle solemerker blir republikanernes presidentkandidat i høst, benyttet anledningen til å innkassere en seier. På nettjenesten Twitter skrev han at dette beviste at han har hatt rett i sitt syn på islamistisk terror:

«Setter pris på gratulasjoner for å ha hatt rett om radikal islamistisk terrorisme. Jeg vil ikke ha gratulasjoner, jeg vil ha robusthet og årvåkenhet.»

Han brukte også anledningen til å angripe Obama: «Skal president Obama endelig nevne ordene islamistisk terrorisme? Hvis ikke bør han umiddelbart gå av i unåde!»

LES OGSÅ: Kjemper om velgernes likes

Kontroversiell stil

Trumps krasse Twitter-utspill har gitt ham mye oppmerksomhet i valgkampen. Men Svein Melby mener terrorhandlingen i Orlando nå markerer et veiskille, hvor Trump må legge om stilen for ikke å ødelegge for seg selv.

– Det er nettopp denne typen retorikk han nå kan tape på å fortsette med, sier Melby.

– Om han viser presidenttakter, går inn i saksfeltet og angriper Obama på en saklig måte, så tror jeg han kan bruke denne tragiske hendelsen til å skape større ro og oppslutning i egne rekker. Men om han fortsetter med tonen fra Twitter-meldingene, som går ut på å snakke nedsettende om personer, kan motforestillingene mot ham i det republikanske partiet bli enda sterkere.

Til tross for at Trump ligger an til å bli republikanernes presidentkandidat, møter han sterkt motstand internt i partiet. Washington Post-kommentatoren Chris Cillizza mener Trumps respons framhever det største problemet kampanjen hans står overfor: Han mestrer rollen som tøff og kompromissløs leder, men makter ikke å se at en president også må være empatisk og samlende. Melby mener situasjonen nå krever at Trump lykkes i å framstå som samlende for partiet.

– Dette er en test på om han kan fremstå som en seriøs kandidat, som folk kan forestille seg i Det hvite hus. Om velgerne ikke kan forestille seg ham som president, så kommer han ikke til å vinne valget. Det er en gyllen mulighet til å vise seg som presidentemne, men også en situasjon som kan bli skikkelig trøblete dersom han ikke legger om stilen, sier Melby.

LES OGSÅ: Skytedramaet i Orlando føyer seg inn i rekken av hatkriminalitet rettet mot LHBT-personer

Tre tema

Terrorangrepet vil kunne komme til å løfte særlig tre politiske tema enda høyere opp i valgkampen: Terrorbekjempelse, våpenkontroll og hatkriminalitet. Trumps umiddelbare Twitter-respons koblet tragedien til Obama-administrasjonens manglende terrorbekjempelse. Mens Clinton – som selv har vært utenriksminister for Obama – foreløpig har koblet tragedien til våpenkontroll og hatkriminalitet.

Blant annet skrev hun: «Til LGBT-samfunnet: Dere har millioner av støttespillere over hele landet. Jeg er en av dem.»

Deretter skrev hun: «Vi må holde skytevåpen av typen som ble brukt i går ute av hendene til terrorister og andre voldelige kriminelle.»

– Clinton reagerer mer slik en forventer av politikere. Hun omtaler dette som noe hele samfunnet rammes av, og trekker samtidig inn behovet for strengere våpenlovgivning og at det homofile miljøet rammes spesielt, sier Melby.

Etter terrorangrepet har Clinton også twitret på spansk. 17 prosent av befolkningen i Orlando har latin-amerikansk bakgrunn.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur