Anmeldelser

Orgelmesterens pianomusikk

Pianisten Nicolai Lugansky spiller tyngde og alvor inn i César Francks ­pianomusikk. Selv det som ellers kan låte som salongmusikk.

Den belgiske komponisten César Franck (1822 – 1890) var en late bloomer, det tok for alvor av gårde da han var 50. Han var organist, i 30 år titulærorganist ved St. Clotilde-basilikaen i Paris. «Denne lille figuren, som var berømt for sitt gode og snille hjertelag, man så ham ofte i byen, løpende mer enn gående, tankespredd og grimaserende, kledd i en frakk som var ett nummer for stor og bukser som var ett nummer for små», skrev hans eneste biograf på den tiden, kollegakomponisten Vincent d'Indy.

###

Gjør dem «store»

En symfoni, en fiolinsonate, en pianokvintett – og Panis angelicus (verdens mest elskede korverk? – Brødet fra himmelen). Og – som organistene vil si: Hvor ble det av orgelverkene – særlig de massivt margfulle og svalende tre koralene for stort orgel. Her er Franck en ener. Men nå utsettes vi for pianomusikken – nåværende gigant blant russiske pianister, Nicolai Lugansky, har spilt inn pianoverkene, de blir «store» under hans fingre, de skinner av alvoret de er bygd opp av.

Det som kalles mening

Det er mange pianister på vegene rundt omkring – og så er det Lugansky, Mange vil si det sånn. Jeg tenker, tenk om Franck hadde hørt dette, selv det «lette» får universell betydning, Med sitt usedvanlig fleksible og likevel faste spill, henter han ut det som på enkelt og greit norsk kalles «mening». Du bor i tonene, de slipper deg ikke, Franck slipper aldri. For mellom hvisken og utbrudd, er det en verden av mystisk erfaring. Særlig i orgelverkene, men også her.

Hva sier organisten?

Det spesielle med denne utgivelsen er pianotranskripsjonen av den «tredje» orgelkoralen, som hvilken som helst kirkegjenger har støtt på under et kirkebesøk, en av søylene i den romantiske orgelmusikken. Så kan en berettiget tenke: Hva er igjen av den store Koralen når den spilles på pianobluss og når proppen er trukket ut av de velvoksne, kontemplerende orgelklangene? Er det i det hele tatt noe igjen? Skal jeg si det rett ut som det er, så er i hvert fall ikke jeg fortrolig med det. Skulle gjerne visst hva organistene selv sier. Men resten, du verden!

LES OGSÅ:

Mikser messeledd og modernistisk poesi

Henning Kraggerud spiller Beethoven nydelig

• Og her er den beste innspillingen av Skjebnesymfonien

---

Album klassisk

  • César Franck
  • ­Preludier, fuger og koraler. Koral for stort orgel nr. 3 er transkribert for piano av Nicolai ­Lugansky.
  • Harmonia mundi HMM 90242/

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser