Kultur

Ordskifte med tonefølge

Årets Glogerfestspill hyller ordet og følger det gjennom musikkhistorien. Nett-troll og helsebloggere kommer til orde i ny kammeropera.

Årets Glogerfestspill har Ordskifte som tema, med undertittelen Musikken tar over der ordene slutter.

- Kammermusikken er basert på lytting, impulser og samarbeid. Likeså improvisasjonen. Et musikalsk ordskifte kan være så mangt, og det vil vi vise gjennom kammeropera, operapub, tangoprosjekt, orgelspill, kammerkonserter, gudstjeneste og foredrag, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke.

Hvordan låter for eksempel ordskiftet når de yngre møter de mer etablerte? På en av årets 25 konserter tolker jenter fra Det Norske Jentekor tekster fra Anne Franks dagbok i verket The Beauty that still remains av Marcus Paus.

LES MER: – Notene var som små håndgranater som sprengte inne i ­hodet mitt og skapte drømmer, sier komponist Bent Sørensen

Anne Frank

Jentene i koret er på alder med Anne Frank og dirigent Anne Karin Sunndal-Ask forteller om en sterk prosess.

– For de fleste norske barn og unge i dag, er krig noe som er langt borte. Men sammen har vi reflektert rundt Anne Franks opplevelser og tanker, om krigen og vår frihet og fred i dag, forteller dirigenten.

LES OGSÅ: Barnehjemsjenta Gloria vant Vivaldis gunst

Nett-troll

I kammeroperaen Kommentarfeltet får nett-troll og helsebloggere synge ut sine hat-tirader og oppskrifter. Tekstforfatter Marianne Meløy og komponist Trygve Brøske står bak det kritikerroste verket, og Harald Stanghelle og Knut Olav Åmås innleder.

Ordskifte preger også festspillgudstjenesten, der Sturla Stålsett er gjestepredikant.

Programmet byr på artister som Leif Ove Andsnes, Eldbjørg Hemsing, Ssens Trio og Per Arne Glorvigen Trio.

Utsolgt

Andsnes-konserten er forlengst utsolgt, i et av Norges største kirkerom. Han spiller Chopin, Grieg sammen med Eldbjørg Hemsing og Brahms klaverkvartett i g-moll med Ssens trio.

Glorvigen Trio bringer inn heftig, sør-amerikansk lidenskap med El Arte de la Fuga y del Tango, en sprelsk blanding av Bach og Piazzola.

Glogerfestspillene har et stort program rettet mot barn og unge. Allerede mandag 22. fremføres Mozarts Requiem av musikklinja ved Kongsberg videregående skole.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur