Kultur

Oppfordrer til etisk bevisstgjøring

Ny teknologi har noen ganger et potensial til å skade mennesker og natur. – Det er viktig at vi tar de etiske diskusjonene åpent og ­direkte, sier fagforeningen Tekna.

– Eiere og ledere kan trekke lærdom av Google-saken, sier Tina Søreide, som er professor i økonomi og juss på Norges Handelshøyskole (NHH).

Hun mener de ansattes opprør i Google viser hvilken makt arbeidstakere har til å påvirke bedriftens etiske retningslinjer.

I disse spørsmålene kan fagforeningene spille en viktig rolle, tror Søreide.

Etikken

– Bedrifter bør være i forkant med utarbeidelse av strategier hvor både etikk og ansattes oppfatninger er tatt på alvor, og slik komme i forkant av en eventuell konflikt som kan skade selskapet. Hvis dette også blir vektlagt av fagforeningene, kan det føre til at arbeidstakerne ikke ønsker å jobbe hos bedrifter som ikke tar etikken på alvor, sier hun.

Lise Lyngsnes Randeberg er president i Teknisk-naturvitenskapelig forening, Tekna.

Hun tror teknologer og realister kan løse samfunnsproblemer gjennom å skape ny teknologi og nye løsninger, men peker på at denne teknologien noen ganger kan være skadelig for mennesker eller natur.

LES OGSÅ: Teknologi­arbeidere vil ikke lage våpen

Reflektert

– Derfor er vi opptatt av at hvert enkelt medlem skal ha et reflektert forhold til hvordan de velger å bruke fagligheten og kunnskapen sin. Etisk refleksjon og ansvarlig bruk av teknologi bør være en naturlig del av all teknologi- og realfagsutdanning i Norge, sier Randeberg.

Tekna peker på den enkelte arbeidstakers makt, men jobber også med å fremme etisk refleksjon og ansvarlig bruk av digital teknologi i Regjeringens strategiske råd Digital 21.

Dette er særlig viktig knyttet til spørsmål om kunstig intelligens, mener organisasjonen, noe Google har fått merket den siste tiden.

– Slike problemstillinger har mange sider og er aldri enkle og rett frem. Nettopp derfor er det så viktig at vi tar disse diskusjonene åpent og direkte. Hva man til slutt velger å gjøre, vil i stor grad måtte baseres på det enkelte medlems verdisyn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur