Kultur

Ønsker seg ut

Slik føles det å være papirløs. Bildene vises nå utenfor Stortinget.

Bilde 1 av 3

Papirløse presser seg mot oss i fotoutstillingen Ingenmannsland. Men de kommer seg ingen vei.

– Jeg var spent på hva de ville si om denne ideen om å presse seg mot glasset. De sa at det er akkurat slik de hadde det, forteller fotograf Tine Poppe.

LES REPORTASJEN: Får ikke bli i Norge, får ikke komme hjem

Hun har tatt bilder av 12 mennesker som har fått avslag på sine søknader om oppholdstillatelse, men som ikke kan sendes tilbake dit de kom fra, fordi det er for farlig for dem. De kalles papirløse flyktninger, og det finnes nå omtrent 3000 av dem i Norge.

Yemane Teferi døde i januar, etter å ha tilbrakt 25 år i asylmottak.
Yemane Teferi døde i januar, etter å ha tilbrakt 25 år i asylmottak. Utstillingen er dedikert til ham. Foto: Tine Poppe

Livsprosjekt

Tine Poppe har i en årrekke jobbet med å dokumentere flyktningers liv i Norge. Blant annet laget hun boka Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg, hvor hun sammen med forfatter Kari Gellein dokumenterer møter med 28 barn på asylmottak.

LES OGSÅ: Gir ikke amnesti

Den nye utstillingen presenteres i samarbeid med Antirasistisk senter, som skriver at utstillingen ikke stiller noen politiske krav. Alt vi ber om, er at du ser dem, skriver arrangørene.

– Om jeg skriker for høyt, så orker ikke folk å forholde seg til det jeg sier. Slik kan man holde på i årevis uten å komme noen vei. Nå håper vi at folk ser bildene og leser tekstene, så får de selv tenke sitt.

Mimi har vært i Norge i 14 år.« Jeg har ingen framtid. Det er mørkt. Om jeg lever eller dør gjør ingen forskjell», skriver hun.
Mimi har vært i Norge i 14 år. «Jeg har ingen framtid. Det er mørkt. Om jeg lever eller dør gjør ingen forskjell», skriver hun. Foto: Tine Poppe

Vente

Utstillingen er dedikert til Yemane Teferi, som døde i januar etter å ha bodd 25 år på asylmottak. I oktober intervjuet avisa Washington Post ham, i en artikkel som trakk fram at grove kriminelle i Norge bare blir dømt med opp til 21 års fengsel.

LES OGSÅ: «Og så sprutet jeg masse bringebærsaft på deg så du ble død»

Poppe mener mange mangler grunnleggende kunnskap om de papirløses situasjon.

– Mange klager over at asylsøkere ikke jobber. Ikke alle vet at de ikke får lov. Ønsket om å få bidra og føle at de er verd noe går igjen hos alle jeg har møtt. Da er det absurd å høre politikere hevde det motsatte.

Mubarik har vært i Norge i sju år. «Det går an å holde ut i denne situasjonen i to eller tre måneder. Men etter to, tre år vil et normalt menneske miste forstanden», skriver han.
Mubarik har vært i Norge i sju år. «Det går an å holde ut i denne situasjonen i to eller tre måneder. Men etter to, tre år vil et normalt menneske miste forstanden», skriver han. Foto: Tine Poppe

Krav

Tine Poppe forteller at hun er «lamslått» av integreringsminister Sylvi Listhaugs utspill om «at asylsøkere ikke skal bæres på gullstol inn i Norge» og at de som kommer «kan ikke bare nyte, de må også yte».

LES OGSÅ: Skrev Syria-salme i sinne mot Gud – hør den her

– For meg virker det som om hun ikke kjenner realiteten. Det er ganske skremmende.

Sylvi Listhaug skriver til Vårt Land at det virker som om Poppe har misforstått henne.

– Jeg er fullt klar over at mange har hatt en lang og farefull ferd hit. Mitt poeng er at det kreves mye egeninnsats for å bli integrert og at det ikke kommer av seg selv. Det er også på det rene at vi er avhengig av å lykkes med integreringen slik at de som skal være i Norge kommer i jobb og bidrar til finansieringen av vår velferdsmodell, skriver Listhaug til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur