Kultur

Omstridt okkupasjon av Norge

«Okkupert» er TV 2s storsatsing i høst. – Et gufs fra den kalde krigen, mener russisk journalist.

Bilde 1 av 3

Med et budsjett på 90 millioner, kjente norske skuespillere, og en handling basert på en idé fra Jo Nesbø, er forventningene høye før premieren på den nye TV-serien som starter 4. oktober. Med russisk okkupasjon og oljeeventyret som forsvant som en rød tråd i handlingen, er det ikke overraskende at fiksjonen også har klare islett av virkelighet i seg.

– Det har aldri vært i våre tanker at «Okkupert» skal være dårlig reklame for Russland. En russisk invasjon av Norge er like usannsynlig som at USA i filmen er gått ut av Nato. Dette er en fiksjonsserie, hvor handlingen er lagt inn i fremtiden. At vi i ­serien har mistet oljen vår, stiller ­derimot interessante problemstillinger for en ny generasjon nordmenn: Hva gjør vi som har hatt alt når godene forsvinner? spør dramasjef i TV 2, Christopher Haug, som er ansvarlig for serien som TV 2 overtok da NRK trakk seg.

Spenningsserie

Christopher Haug benekter at «Okkupert» spiller på fremtidsfrykt. Han går heller ikke med på at TV 2 her har lagt seg på bølgen med krigstematikk som har skyllet inn over så vel film- som bokmarkedet i senere tid.

– Det er en spenningsserie. Et moderne drama. TV 2 ville for eksempel aldri ha laget en slik serie fra 2. verdenskrig. Samtidig stiller «Okkupert» en del av de samme utfordrende og selvransakende spørsmålene som i en krigstid: Hvordan vil nordmenn opptre i en slik krisetid? Hvordan vil de håndtere spenninger og motstand? Hva hvis landssvik settes opp mot det å ta vare på sin egen familie? Alt dette berøres i «Okkupert», og det har gjort den veldig interessant å jobbe med, sier Haug.

LES KOMMENTAREN: Russlands støtte til Assad har historiske linjer

Kaldt gufs

Korrespondent i Norge for nyhetsbyrået Tass, russeren Jury Mikhaylenko, er kritisk til den nye norske TV-serien.

– Den vil gi et nytt kaldt gufs fra den kalde krigen, som jeg var for ung til å kjenne på kroppen, men som jeg er sikker på at veldig mange russere ikke ønsker å bli minnet om.

Mikhaylenko tror de fleste russere vil være oppgitt over at en slik tematikk tas opp i dag, selv i en norsk TV-serie.

– Russere er trette av å bli assosiert med mafia og andre holdninger som de i dag ikke vil kjenne seg igjen i. Men som vestlige medier fortsetter å bruke i underholdningsøymed. TV 2s dramasjef sa til meg at dette bare er fiksjon, men han glemmer at all kunst og kultur er med på å forme våre holdninger. Derfor tror jeg «Okkupert» vil bidra til å stigmatisere russere, ut fra foreldede forestillinger, sier russeren som har jobbet som journalist i Norge i tre år.

Tankevekkende

Manusforfatteren til «Okkupert», Karianne Lund, kjenner seg ikke igjen i kritikken fra russisk hold.

– Serien handler om nordmenn, ikke russere. Et interessant spørsmål, selv om serien er fiksjon, og heller ikke har utgangspunkt i nåtiden, er om nordmenn er de innsatsfolkene vi liker å tro at vi er, når vi blir stilt til veggs: Aktuelle spørsmål blir: «Hva er motstandskamp?». «Hva om vi mister oljen?».

LES KOMMENTAREN: Ingenting tyder på at Assad vil gi fra seg makten

For manusforfatteren har det ikke vært noe mål å fremme moralske standpunkter, men vise ulike aspekter av humanistiske­ anliggender. Hun har drevet ­research hos såvel politiske rådgivere som i juridiske kretser.

– Kan serien få seerne til å spørre seg hva de selv ville ha gjort i situasjonene som oppstår, er det fint.

Vekt på manus

At mannen bak ideen til «Okkupert», Jo Nesbø, har blitt kritisert for å bruke for mye vold i bøkene sine, skremte ikke TV 2 fra å kaste seg over ideen hans.

– Sex, vold og banning er det også i denne serien, men det er ikke det som bærer den. Jeg synes vi har laget en kvalitetsserie med vekt på et godt manus, som både underholder og utfordrer seerne, sier Christopher Haug.

LES OGSÅ: Pornosketsj brøt ikke god presseskikk

– Er «Okkupert» et forsøk på å frarøve NRK TV-seriehegemoniet de har hatt med «Lilyhammer» og «Kampen om tungtvannet»?

– Vi har ikke tenkt slik. TV 2 opererer på andre premisser enn NRK: Vi er helt avhengig av seernes respons, det er ikke statskanalen.

– Er «Okkupert» like bra som danske «Forbrytelsen» og svenske­ «Broen»?

– Det synes jeg. Titlene du nevner har vært med å åpne opp interessen for TV-serier. Om Norge har vært litt lillebror på dette området, er vi det ikke nå lenger.

Miljøvern

Selome Emnetu kommer rett fra Teaterhøyskolen og inn i rollen som dommerfullmektig i den nye serien.

– Jeg fikk en veldig interessant rolle; som dommer i Norge i 2020, med en voldsom oppslutning rundt et grønt miljøparti. Med de siste valgresultatene her i landet i mente, er ikke dét helt uvirkelig, selv om serien er mest fiksjon, sier 35-åringen som her har sin første store TV-rolle.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hun synes det grønne aspektet i serien er spennende, blant annet fordi det sammenfaller med en stadig mer bevisst holdning rundt miljøvern i hennes egen generasjon.

– Likevel er det interssant å tenke hvem vi er for resten av verden, uten oljen.

Selome Emnetu er spent før premieren 4. oktober.

– TV-serie blir noe helt annet enn teater. Før en teaterforestilling er det åtte ukers manuslesning hver kveld, før man står på scenen og raskt ser resultatet. En TV-serie blir klippet og limt.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur