Kultur

Også ryktet går

Både på svensk og norsk side øker trafikken på vandringsrutene mot Nidaros. St. Olavsleden er blant topp-10 i internasjonal rangering.

Det amerikanske tidsskriftet Reader's Digest (Det Beste) sier at du ikke trenger å tro på noe som helst for å nyte en slitsom tur over Dovre eller noen av de andre ni pilegrimsrutene de anbefaler. Mellom eksotiske mål i mange verdensdeler som Varanasi og Machu Picchu, finner Reader's Digest grunn til å anbefale Olavsleden. Selv om leden er vanskeligere å gå enn den populære Camino de Santiago i Pyreneene, er den ofte mer opplevelsesrik, skriver tidsskriftet.

Større interesse

I den grad man kan telle noe så uorganisert som pilegrimstrafikk, er tallene nokså entydige. I 2010 ble det sendt ut 15 langvandrere fra Oslo pilegrimssenter. I fjor var tallet 408. I Trondheim ble det delt ut 165 Olavsbrev i 2010. I fjor var tallet vokst til 1040. Det var forøvrig fem færre enn året før.

– Det vi ser er at det har blitt en merkbar større interesse de siste årene, både for pilegrimsvandring i Norge, og for pilegrimstematikken, sier Mattias Jansson ved Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim.

Han peker også tallene for overnattingsdøgn på Gudbrandsdalsleden som er den mest brukte. Det var over 18.000 registrerte døgn på de to St. Olavsledene i Norge i 2017.

– Det bidrar til en betydelig mulighet for bygde-Norge, ikke minst blir det bra besøk i de fine kirkene langs veien, sier Jansson.

Svensk rute

Allerede i mai kom den første, og siden er det kommet betydelig flere pilegrimer på den svenske St. Olavsleden i år. Det er fem år siden den 58 mil lange leden ble gjenåpnet. Da kom et titalls pilegrimer. I år kan det bli så mange som 1000 vandrere, løpende, syklende og ridende. Siste års pilegrimer kom fra 20 nasjoner. Det rapporterer Putte Eby som er prosjektleder.

Årsakene til økningen kan være at ledene er blitt mer kjente. Interessen for vandringer og ønsket om mer tid til refleksjon vokser. Dessuten tror prosjektleder Eby at klima- og miljøbevissthet spiller inn.

– Det fantastiske vært i mai har også lokket folk i nærområdet ut på vandring, tror Eby som også kan rapportere om stadig flere overnattingssteder underveis mot Nidaros fra Selånger ved Bottenhavet til Trondheim.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur