Bøker

– Ødeleggende for Akademien

Teolog og akademimedlem Jayne Svenungsson mener de tre avhoppene er destruktive for arbeidet i Svenska Akademien.

Situasjonen for Svenske Akademien beskrives med krigsmetaforer i svenske medier. Aftonbladet skrev i går at det er «åpen krig». I et leserinnlegg i avisen Expressen kaller Horace Engdahl avhopperne for «en gjeng tapere» og beskriver Sara Danius som den dårligste sekretæren siden 1786. Engdahl er akademimedlem og var såkalt «ständig sekreterare» før Peter Englund og deretter Sara Danius.

Som Vårt Land skrev lørdag trakk tre av akademimedlemmene seg fredag: Peter Englund, Kjell Espmark og Klas Östergren. Fra før er to andre medlemmer inaktive. Dessuten er Katarina Frostenson midt i konflikten fordi hun er gift med den såkalte «kulturprofilen» som i desember ble gjenstand for en rekke varsler om trakassering. Akademiet ble delt i en avstemming om hun skulle utestenges. Åtte stemte imot.

Ikke tilstrekkelig

Jayne Svenungsson ble valgt inn i Svenska Akademien i høst som Torgny Lindgrens etterfølger. Da hun tiltrådte i desember, var konflikten i full utvikling. Til den svenske avisen Dagen sier Svenungsson at hun tilhører majoriteten som stemte mot å utestenge et av akademiets medlemmer.

– For min del fantes det ganske enkelt ikke tilstrekkelig grunnlag for en så drastisk beslutning, skriver hun.

Svenungsson ser mørkt på fortsettelsen.

– At tre representanter for den minoriteten som arbeidet hardt for utelukkelse nå har valgt å ta seg en pause i arbeidet i Akademien, ser jeg ikke bare som beklagelig, men også som destruktivt for Akademiens videre arbeid, skriver hun.

Maktarrogant

Vårt Lands litteraturkritiker Astrid Fosvold minner om at akademiet også røkter det svenske språk. Fosvold viser til at en talsperson for den svenske regjeringen er opptatt av at det gode arbeidet akademiet gjør for språket og for svenskundervisningen fortsetter og at hun har tillitt til at situasjonen løser seg.

- I den situasjonen som har oppstått, ville det enkleste være å innse at for Akademiens skyld, burde den striden gjelder, selv gå. At Horace Engdahl, som tidligere leder, angriper den nåværende lederen Sara Danius i Expressen, fremstår som et maktarrogant og unødvendig angrep som ikke tjener formålet han selv formulerer som samhold. Om akademiet ikke bryter sammen, vil det under alle omstendigheter fremstå som svært svekket etter at den fordums så ærerike og stolte institusjonens interne maktkamper er ført for åpen scene, sier Fosvold.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker