Kultur

Nytt sjefsskifte i kristent forlag

Etter et knapt år går Hans J. Sagrusten av som forlagssjef i Verbum. – Belastningen ble for stor, sier han.

Han går formelt av 1. august, ett år etter han begynte. Han kom da fra jobb i Bibelselskapet og går nå tilbake til en jobb som ligner den han hadde. Det var Kristelig Pressekontor som først omtalte saken.

Verbum hadde i fjor ett av sine gode år økonomisk. Også årets to første måneder ga gode resultater. Så stengte koronaepidemien det meste, og boksalget stupte.

– Å være forlagssjef er krevende. Nedgangen koronaen ga, gjorde at jeg gikk på en smell, forteller Sagrusten.

Tilbake

Bibelselskapets generalsekretær Paul Erik Wirgenes har gått inn som fungerende forlagssjef. Etter en sykmeldingsperiode i mai er Sagrusten nå tilbake i arbeid i Bibelselskapet.

– Jeg har hatt et veldig fint år med stab, redaktører og forfattere. Det hele er udramatisk, men en må ta signalene på alvor når en jobb blir for slitsom. Både forlaget og jeg er tjent med endringen. Nå har jeg fått en annen stilling etter eget ønske, sier Sagrusten.

Lettlest

I Bibelselskapet skal han nå jobbe med en ny, lettlest versjon av Lukasevangeliet. Arbeidet vil ellers bestå av oversettelser, kurs og foredrag.

For nøyaktig ett år siden meldte Bibelselskapet at Sagrusten tiltrer som ny forlagssjef i Verbum Forlag. Verbum Forlag er Bibelselskapets forlag. Som mangeårig medarbeider i begge selskapene, har Sagrusten bidratt både som bibeloversetter og forfatter. Nå gir han seg som forlagssjef, og går tilbake til jobb i Bibelselskapet.

Flere skifter

Siden Anne Veiteberg gikk av som forlagssjef i 2017, var Verbum ledet av innleid forslagssjef Tord Langmoen i to år. Forlaget var den gangen også gjennom en nedbemanning og stor utskifting av medarbeidere. I dag er staben øket.

– Langmoen gjorde en god jobb. 2019 var det første året på lenge med overskudd på andre bøker enn bibler. Det var hans innsats, sier Sagrusten.

– Hva tenker du om at det nå blir enda et sjefsskifte i forlaget?

– Det som skjedde tidligere vet jeg lite om. Jeg har som sagt trivdes godt i jobben, inntil smellen kom. Jeg er glad for å bli værende i et forlagsmiljø som jeg identifiserer meg sterkt med sier han.

Ingen permitterte

Fra 1997 til 2012 var Turid Barth Pettersen forlagssjef i Verbum og Bibelselskapet. Etter henne har forlagets sjefer kommet og gått.

– Hva er belastningen ved stadige sjefsskifter?

– Det er alltid sårbart. Det balanseres noe av en stabil og kompetent stab. Vi ville gjerne sett Sagrusten som sjef i mange år. Slik ble det ikke, sier Paul Erik Wirgenes.

– Hvor alvorlig er koronaknekken for forlaget?

– Vi har valgt ikke å permittere. Vi har mer enn nok av oppgaver og har likviditet til å holde på våre ansatte. Vi har mange gode manus underveis og å gjøre utgivelsene klare har prioritet, framfor å utsette utgivelser. Boksalget i starten av året var godt. Koronaepidemien ga en stor nedgang i salget – særlig når det gjelder Bibler. Salget av andre bøker er igjen svakt stigende. Det er for tidlig å gjøre opp en status på hvordan året kommer til å bli. Men per i dag ligger det ikke an til å gjøre endringer forlagsdriften på grunn av koronaen, sier Wirgenes.

Trenger god leder

Han beklager Sagrustens avgang, men sier han er glad for at de vil nyte godt av hans innsats på områder i Bibelselskapet som også er nært knyttet til forlagsdriften.

– Hva betyr dette sjefsskiftet for forlaget?

– Verbum står midt i en intens fase. Vi gjorde en endring i fjor vår da forlaget igjen ble en egen avdeling med forlagssjef. Det var etter en periode med en innleid forlagssjef i halv stilling. I den perioden gikk vi grundig gjennom forlaget. Mitt klare ønske er et offensivt forlag. Vi tror på vår betydning og rolle som et aktivt forlag både med bibler og andre bøker.

Nå vil Wirgenes bruke sommeren på å tenke gjennom hvordan stillingen etter Sagrusten skal lyses ut.

– Verken fra styret eller meg er stillingen i spill. Vi trenger en god ledelse av forlaget, men en god løsning er viktigere enn en rask løsning, sier Wirgenes.

LES MER OM VERBUM:

Vil skjerpe jakten på digitale tilbud

Forlagsstaben som nesten forsvant

Slutter på dagen

---

Verbum forlag

  • Verbum forlag er en del av Det Norske Bibelselskap.
  • Det ble stiftet i 1820 og er landets eldste.
  • Tidligere forlagssjefer er Turid Barth Pettersen, Anne Veiteberg, Tord A. Langmoen og Hans J. Sagrusten.
  • Forlaget har sju ansatte pluss noen mindre stillinger.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur