Kultur

Nytt Qumranfunn vitner om plyndring

Forskere har funnet en ny grotte med spor etter dødehavsrullene.

Bilde 1 av 2

Dødehavsrullene er en samling religiøse tekster fra antikken. De ble funnet i elleve huler ved Qumran på Vestbredden. Men nå har forskere funnet en tolvte hule.

– Dette er det nærmeste vi på seksti år er kommet å oppdage nye dødehavsruller, sier Oren Gutfeld fra Hebrew University i Jerusalem til Sci-News som leder utgravningene.

Oppdagelse

Qumran ligger på nordvestbredden av Dødehavet. I 1947 kom en gjetergutt over flere gamle krukker i en hule her. De viste seg å inneholde bokruller.

Forskere fattet snart interesse, og frem til 1956 ble det utforsket stadig flere huler og funnet flere skriftruller i området. Skriftene viste seg blant annet å omfatte verdens eldste bevarte håndskrifter av tekster fra Det gamle testamentet. Herunder en fullstendig versjon av Jesaja.

LES OGSÅ: Mener Bibeloversettere forskjønner innholdet

Plyndret

I den nye hulen, som har fått navnet Q-12, har man funnet et stort antall krokker og lokk. Deriblant slike som bokruller ble oppbevart i. Imidlertid er krukkene ødelagt og innholdet er blitt fjernet. Forskerne fant også et par jernhoder fra hakker, som åpenbart stammet fra 50-tallet. De mener hulen trolig er blitt plyndret av beduinere på samme tid som de andre hulene ble oppdaget og utforsket.

Vi kan med andre ord ikke lenger være sikker på at de kjente dødehavsrullene, opprinnelig hadde vært oppbevart i de andre elleve hulene, sier Gutfeld til Sci-News.

– Frem til i dag var det opplest at dødehavsruller var å finne bare i elleve huler, men det er nå ingen tvil om at dette er den tolvte hulen.

LES OGSÅ: Falske bibelfragmenter omsettes for millioner

På vidvanke?

Torleiv Elgvin er en av verdens ledende forskere på dødehavsrullene. Han forklarer at tekstene som har vært i hulen i dag sannsynligvis befinner seg i Rockefellermuseet. Disse tekstene ble funnet av beduiner på 50-tallet og har etiketter fra hule nummer fire.

– Man kan selvsagt ikke utelukke at noen av tekstene fra Q-12 fortsatt er på vidvanke. Men jeg regner ikke dette som veldig sannsynlig, sier Elgvin og tar funnet med fatning:

– Funnet er et supplement til mye av det vi allerede vet, men vi lærer nok ikke så mye mer om qumransamfunnet.

LES OGSÅ: Digitale dødehavsruller en suksess

Gjenglemt

Snart slippes imidlertid resultatet av et annet funn, som Elgvin avventer med stor interesse.

I Øst-Jerusalem ligger nemlig École Bibilique et Archéologique Française, et senter for arkeologi og bibeleksegese som ble grunnlagt i 1890 av dominikanerpresten Marie Joseph-Lagrange. Her har man drevet med forskning på Qumran-funnene helt siden 40-tallet, og for en tid tilbake oppdaget man noen gjenglemte skatter fra da de første funnene ble gjort. Dette var både tekster og artefakter, fra bittesmå fragmenter med hebraisk skrift til bønnekapsler, som hadde ligget gjenglemt på et lager uten at noen hadde undersøkt de nærmere.

Nå har forskere ved senteret tatt jobben, og resultatet ventes å bli publisert om kort tid.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur