Kultur

Nye salmer for lidende kirke

Garness-søstrene og Jostein Ørum reiser på påsketurné som handler om de som betaler en pris for å tro på Gud.

Fredag stiller Ingelin Reigstad Norheim og Hildegunn Garnes Reigstad opp i musikkleken «Beat for beat» i NRK TV. 28. mars står en annen type opptreden for tur, nemlig premieren på påskekonserten – og turneen – «Gåten om korset» – arrangert av Stefanusalliansen.

For forfatteren Jostein Ørum, er de nye salmetekstene en fortsettelse på boken han skrev for noen år siden, De som så ham, om 40 mennesker som opplevde Jesu siste uke sammen med ham.

– Etter hvert som jeg har fått møte mange mennesker fra den lidende kirke, hørte jeg også mer og mer deres stemmer i Jesu lidelseshistorie. Og så ble dette til et knippe påskesanger om både Jesu siste uke og om oss som tror i dag. Stefanusalliansen tente på ideen, og da Garness også ville være med, var vi i gang.

LES MER: Gåsehud av fadderordning

Høy omkostning

De nye salmetekstene skal være fortellinger om personer som møtte Jesus i hans siste uke. Og de skal ha i seg et ekko fra de som betaler en pris for å tro på Gud i dag.

– Hva håper du folk skal sitte igjen med?

– At Jesus Kristus er en Gud for både langfredag og påskedag og alt imellom, og at akkurat det er en tro som tåler alt. Og at kirken i verden er større enn vi trodde: Det finnes mange som har en høy omkostning ved å kalle seg kristen, sier Ørum.

LES MER: Salmekvelder i bygda

Ramlet ned

For tvillingsøstrene Ingelin Reigstad Norheim og Hildegunn Garnes Reigstad, ble de nye salmemelodiene en annerledes opplevelse av å komponere låter på.

– Mange av melodiene ramlet liksom ned, i det vi åpnet Josteins dokument og leste tekstene første gang. Vi liker at språket er litt sanselig, samtidig som han også mestrer antydningens kunst, sier Hildegunn i forbindelse med lanseringen av turneen.

– Påskeevangeliet er fortettet av dramatikk og hendelser som kan inspirere til et vell av materiale, og formidler et fantastisk budskap som utgjør kjernen i den kristne troen. At vi får være med å lage et verk som også vil belyse forfulgte kristne i dag, føles ekstra meningsfullt, sier Ingelin.

– Hva var det som fikk dere til å bli med på dette?

– Jesus sa at alle som vil følge ham, må ta opp korset og dø fra seg selv. Vi tenker at det betyr å legge alle deler av livet i Hans hender, også når det kræsjer med våre egne prioriteringer. Det er utfordrende for alle. Men for svært mange innebærer det også en høy pris, sier Hildegunn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur