Kultur

Ny samisk bibel på nett

På samefolkets dag er den nye nordsamiske Biibbal 2019 lansert.

Bibelselskapet eller Norgga Biibbal searvi kaller det selv en historisk begivenhet for samisk språk og kultur. 30 års arbeid har resultert i en full oversettelse til det største av de samiske språkene. Tekstene er blitt til i et samarbeid mellom samiskspråklige og teologiske medarbeidere fra Norge, Finland og Sverige. Bibelen er å finne på nettsiden www.biibbal.no.

LES HER: Ny nordsamisk bibel

Sapmi 

To oversettergrupper i Norge og en i Finland har utført arbeidet, og en lang rekke medarbeidere har vært med som oversettere, respondenter og språkeksperter. Arbeidet ble påbegynt i 1989, og Det nye testamentet i prøveutgave ble utgitt 1998. Språklig leder under sluttredaksjonen har vært Berit Anne Bals Baal ved Universitetet i Tromsø og Samisk Høgskole.

– Det er viktig at Bibelen kommer i en språkdrakt og en ortografi som likner den som ellers er i bruk. Språket er nå gjennomarbeidet og tar hensyn til at teksten skal være forståelig på svensk og finsk side av grensen. Slik håper vi den skal bli leselig for nye og unge lesere. Den andre har føltes så gammeldags og tungt. Vi håper folk vil sette pris på det og kjenne seg igjen i språket. Vi har allerede fått tilbakemelding fra finsk side om at det har lykkes, sier Berit Anne Bals Baal.

LES OGSÅ: Bibeltekster på sør-samisk

Milepæl 

Biibbal 2019 ble godkjent av styret i Bibelselskapet i desember etter at den var godkjent i Finland i november. I Sverige er godkjenningen ventet høsten 2019.

– Det er selvfølgelig en milepæl at hele Bibelen nå blir utgitt på nord-samisk, så alle som kan samisk har mulighet til å lese den, sa leder for Samisk kirkeråd, Sara Ellen Anne Eira, til Kristelig Pressekontor da teksten ble godkjent.

Bibeloversettelsen kommer i bokform som vil bli lansert i Kautokeino i august. Den erstatter en over 120 år gammel bibeltekst som er langt unna det nordsamiske språk som brukes i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur