Kultur

NRK vil vise ­lavkirkelig mangfold

NRK tar for seg kristenkonservative krefter i en reportasje­serie. – Jeg ville møte dem med åpent sinn, forteller P2-journalist.

I en reportasjeserie i NRK P2s samfunnsmagasin Ekko, tar journalist Kirsti Kraft for seg kristenkonservative miljøer i Norge og USA. I en tid der konservativ islam får adskillige spaltemeter, ønsket hun å vise litt av mangfoldet i det såkalte Kristen-Norge, og hvordan dette henger sammen med norskamerikanske trossamfunn i USA.

– Jeg tror at svært mange nordmenn ikke er klar over det meningsmangfoldet som finnes i norske lavkirkelige miljøer. Jeg har derfor forsøkt å gå åpent og fordomsfritt inn i møtet med representanter for norske, kristenkonservative miljøer, forteller Kraft.

I møte med representanter for frikirkelige- og bedehusmiljøer, har Kraft møtt en grunnleggende skepsis til riksdekkende medier.

– De første minuttene går med på å forklare at jeg ikke er ute etter å ta dem, men tvert imot har satt meg inn i hva de står for. Når de er sikre på at jeg vil ta dem på alvor, er de takknemlige over å få komme til orde i en sekulær sammenheng og nå ut til allmennheten.

Haugianere

Et av Krafts ­utgangspunkt, var en nysgjerrig­het på norske utvandrere til Nord-Amerika på 1800-tallet, og særlig haugianere på flukt fra Konventikkelplakaten i første halvdel av århundret.

– Jeg ville gjerne undersøke hvordan de brukte sin religionsfrihet. Mange av etterkommerne deres tilhører i dag kristenkonservative grupperinger og den republikanske siden av amerikansk politikk. Det er interessant at mye av det de står for, anses som uholdbare standpunkt i ­dagens Norge.

I Washington D.C. tilbrakte en hun en helg med Bjarte Ystebø – assisterende redaktør i den kristenkonservative avisa Norge IDAG – på Value Voters Summit, en årlig konferanse for kristenkonservative krefter i amerikansk politikk.

– Det er selve høyborgen for det kristenkonservative USA, et slags mekka. Ystebø forklarte meg hva de ulike grupperingene sto for, og hvem som står i ledtog med hvem. Han hadde også stor kunnskap om de republikanske presidentkandidatene. Det var tydelig at Value Voters Summit var et sted han følte seg hjemme, der hans standpunkter ikke anses som kontroversielle.

LES MER: Ingrid Vik skrev bok om kristenkonservative. Her er anmeldelsen

Bjarte Ystebø opplevde møtet med NRKs Kirsti Kraft som positivt.

– Veldig ofte møter jeg journalister som stiller med forutinntatte holdninger. Det opplever jeg som lite fruktbart. Kraft er en imponerende journalist som var oppriktig nysgjerrig på måten vi tenker og arbeider på.

Ifølge Ystebø er det som regel ikke plass til nyansert dekning av kristenkonservative krefter i ordskiftet.

– Jeg mener at både de som holder seg med Vårt Land og de som holder seg med Norge IDAG, representerer en positiv kraft i Norge. Tvert imot presenteres det som noe negativt, og det er det ofte pressens vinklinger som bidrar til. Ofte opplever jeg at journalister er på jakt etter­ ­ytterliggående vinklinger og ­sitater, sier Ystebø.

Han mener det i tillegg til sensasjonsjakt også dreier seg om et generasjonsskille.

For de journalistene som er født i årene etter krigen, var ikke den kristne kulturen noe fremmed eller sært. De vokste opp med ulike menigheter og bedehus på alle kanter. Den nye generasjonen journalister har vokst opp i en helt annen kultur, og kan for lite om den kristne bevegelsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Eksotisk

Kirsti Kraft forklarer at hun har ønsket å forstå de hun har møtt.

– Min holdning er at jeg vil spørre: «Hvorfor tenker du som du gjør?» og «Hvordan har du kommet fram til dette synet?». Lesere av Vårt Land har kanskje en forståelse for dette landskapet, men det er det nok svært mange som ikke har, mener Kraft.

Med reportasjeserien ønsker hun å øke forståelsen for at det finnes en høyrefløy i norsk kristenliv som det i liten grad blir kastet kritisk lys på.

– Selv om disse representerer synspunkter som kan virke både fjerne og ytterliggående for de fleste av oss, handler det om liv og død for dem. Disse folk­ene opererer på utsiden av mainstream-Norge, og mange av ­Ekkos lyttere vil nok oppfatte disse miljøene som eksotiske.

LES MER: «Jeg er en av de farlige, kristenkonservative skapningene»

Politisk slagsid

I forkant av høstens lokalvalg, var Kirsti­ Kraft med lederen for Partiet De Kristne, Erik Selle, på valgkamp. Han omtaler Kraft som en «usedvanlig redelig journalist».

– Det var svært positivt å møte en journalist som var oppriktig interessert. Hun utfordret meg også, men det skulle bare mangle. Dessverre opplever jeg at NRK forøvrig har en kraftig ­politisk slagside. Det tror jeg er med på å gi NRK som rikskringkaster et legitimitetsproblem.

– Kristenfolket har mange og gode sommerkonferanser. Norge­ har mange og gode Israel-­bevegelser. Jeg opplever at verken sommerkonferansene eller Israel-­bevegelsene får særlig dekning, og i hvert fall aldri av en positiv art. Skal NRK framstå som troverdig, mener jeg de må ansette journalister fra et bredere­ lag av befolkningen, sier Selle.

Selle har ikke noe imot at journalister eller redaktører har en politisk tilhørighet, men mener de må være åpne om det.

LES MER: Frp har sluttet å fri til de kristenkonservative, skriver Berit Aalborg

Politisk agenda

– I tenårene leste jeg både Morgenbladet og Klassekampen. Det var under den kalde krigen og jeg fulgte deres utenriksdekning med stor interesse. Der var det aldri tvil om hvor de sto politisk, og det er det heller ikke nå. Dessverre er det forøvrig slik at mange mediehus helt åpenbart har en politisk agenda, men gjemmer seg bak en påstått nøytralitet og fagobjektivitet.

Publiseringsredaktør i NRK nyheter, Stein Bjøntegård, sier NRK legger vekt på å ha en ­balansert og nyansert dekning av Israel-Palestina-konflikten.

– Det er ingen tvil om at dette er en av de vanskeligste konfliktene å dekke fordi meningssterke miljøer i Norge har så ulik oppfatning av den. Det er også mange­ ulike oppfatninger av hvilke fakta som er relevante. Det er derfor et poeng for oss å få frem flest mulig ulike stemmer i debatten. Vi noterer oss at ikke alle mener at vi har lykkes godt nok i dette arbeidet. Det tar vi med oss i vår videre dekning av saken, sier Bjøntegård.

Helhetlig

Espen Eggen er prosjektleder for samfunnsmagasinet Ekko. Han forteller at bakgrunnen for reportasjeserien er hvor stor plass ytterliggående ­islamistiske miljøer har fått i norsk offentlighet de seinere årene.

– Islamsk fundamentalisme diskuteres mye i offentligheten. Vi ønsker å få fram at vi også i Norge har og har hatt svært konservative kristne og det noen vil kalle fundamentalistiske miljøer,­ som vi mener det er interessant å bli bedre kjent med. Vi går ikke inn i dette med noen spesiell agenda, men vi vil gjerne finne ut: Hvem er de, hva tror de, og hva betyr troen for hvordan de lever sine liv?

Eggen ønsker at Ekko skal gi et helhetlig bilde av ulike livssyn i Norge anno 2015.

– Vi i de store mediene blir gjerne beskyldt for å være liberale, politisk korrekte eller venstrevridde. I Ekko ønsker vi å speile hele samfunnet, og vi prøver å gå inn i disse mer marginale trossamfunnene med et åpent sinn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur