Kultur

NRK-sjefen holder på andakten

Kringkastingssjefen har ikke registrert noen signaler fra Stortinget om at NRK har misforstått sitt livssynsoppdrag.

Kringkastingsrådet drøftet i går NRKs livssynsdekning.

– Dette har mye med folks identitet å gjøre. Derfor vil vår måte å utøve vårt oppdrag på, uansett skape debatt. Det er også noe av hensikten, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen avslutningsvis.

Ingen fasit

Han liker tanken på at NRK viderefører folkeopplysningstanken, men på en helt annen måte enn i kanalens første dager.

– Vår oppgave er ikke å fortelle fasit eller fakta, men formidle refleksjon og kunnskap om viktige temaer. Den dagen vi ikke lenger makter å være en raus og mangfoldig fellesarena er noe av begrunnelsen for allmennkringkastingen sterkt svekket.

LES OGSÅ: Kringkastingsrådet roser Hanvold-reportasje

Hans mål er at de fleste skal finne noe de kjenner seg igjen i.

– Men alle vi som har meninger og oppfatninger skal også bli utfordret på fellesarenaen. Det er det grunnleggende i den folkeopplysningstradisjonen, sa Eriksen.

– Stans forkynnelsen

Pressesjef i Human-Etisk forbund, Jens Brun-Pedersen utfordret innledningsvis NRK til å slutte med forkynnelsen gjennom andakter og gudstjenester. Hvis NRK likevel fortsetter, mener HEFs talsmann at man også bør slippe til islam som den andre misjonerende religionen.

– Driver vi forkynnelse eller formidler vi? Journalistikk og forkynnelse – jeg har tillit til at publikum ser forskjellen. Er det verd ut fra en rettferdighetstanke, å ta vekk et tilbud som mange har glede av? Jeg synes det ikke bryter med vår troverdighet på andre områder, sa Eriksen.

LES OGSÅ: Biskop sier nei til bibelutdeling

Ukjent

Talsperson for organisasjonen LIM, Mahmoud Farahmand, kritiserte NRK og andre medier for å presentere et bilde av islam han ikke kunne kjenne seg igjen i. Eriksen mener denne kritikken er velrettet. Kringkastingsrådet leder Per Kokkvold ga uttrykk for at det er viktig at NRK lytter til dette, dersom integreringen skal lykkes.

Eriksen mener det å vise mangfoldet er avgjørende hvis NRK skal betyd noe for publikum framover.

– Det er ingen tvil om at vår oppdragsgiver mener at kristendommen skal ha en noe større plass enn andre i vårt programtilbud. Stortinget har nettopp behandlet dette og vi har ikke hørt noen signaler fra dem om at NRK har misforstått livssynsoppdraget. Det koker ned til at for mange er det et tilbud om å se julegudstjenesten og den andakten de ellers ikke ville ha fått. Dessuten er det blitt letter for alle som vil, å unngå den, sa Eriksen.

LES OGSÅ: Omstridt menighet dropper Kristi brud

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur