Kultur

Norsk pophåp gleder seg til å spille på Spekter

Kalvøya huser denne helgen den nye kristenfestivalen Spekter. Den norske popkometen Daniel Kvammen kvier seg ikke til å gå på scenen.

Søndag spiller han på Spekter, som er det nye navnet på TT – Tenåringstreff.

Kristenfestivalen har røtter tilbake til 1960-tallet, og arrangeres av Norges KFUK-KFUM.

– Arrangøren fortalte meg at det var en kristen festival, og da tenkte jeg straks at det blir gøy å spille der. Jeg tenker på god moral og gode verdier, når jeg hører om en festival som Spekter. Dessuten har jeg to personlig kristne musikere i bandet mitt. De er strukturerte, veldig gode på å tilgi, og forbasket dyktige musikere, smiler Daniel Kvammen i en pause under innspillingen av sitt nye album.

Kvammen ønsker ikke å kommentere at Peter Michelsen i Donkeyboy, som også spiller på Kalvøya søndag, nylig sa til Vårt Land at bandet nok ikke hadde spilt der hvis de hadde visst det var en kristen festival.

LES OGSÅ: – For oss er det unaturlig å spille på en profilert kristenfestival

Sanger som passer.

Men for Kvammen var det  uproblematisk.

– Jeg ser på sangene mine som mitt ­bidrag i kampen mot alt som er mørkt og vondt her i verden. Jeg håper det er en godhet i sangene mine, som jeg har inntrykk av er helt på linje med det Spekter ønsker å stå for. En festival som ikke har et medmenneskelig anliggende, ville jeg aldri spilt på, sier Kvammen.

LES MER: Tar poesien fra torget inn i kirken

Større målgruppe.

Generalsekretær i Norges KFUK-KFUM, Øystein Magelssen, sier det for dem er naturlig å ha både artister med et kristent engasjement, og artister som ikke har det.

– Jeg tror mange av deltagerne­ våre til vanlig hører på forskjellige typer artister. Vi ønsker ikke at de på Spekter skal måtte ta et langt steg ut av den virkeligheten­ de har til hverdags. Kristen tro hører hverdagen til. All god ­musikk er i likhet med idrett deler av Guds skaperverk.

Magelssen sier konsertsatsingen Musikk Spekter søndag, er en del av den nye profilen deres. Slik de også vil legge vekt på en forkynnende del med økumenisk profil lørdag.

– Med Spekter ønsker vi en større målgruppe enn det TT hadde. Før var det et tenåringstreff, nå vil vi nå de fra 13 til 30. At vi blir mer økumeniske enn tidligere, skyldes blant annet at vi har tatt konsekvensen av at Norges KFUK-KFUM er en del av to økumeniske verdensbevegelser, selv om vi i Norge har vår primære forankring i Den norske kirke. Vi har gått fra å være en stor leir hvor mye var «obligatorisk», til å bli en mer åpen festival hvor mye skjer parallelt. Da var det også hensiktmessig å skifte navn.

LES MER: Skjærgårds vil ha kristne festivaler

Mer mangfoldig.

– Hva skiller Spekter fra andre kristne ungdomsfestivaler?

– Vi har et mer mangfoldig program. Der Skjærgårds har mest musikk, KRIK mest Idrett, og Misjonssambandet mest ­møter, prøver vi i god KFUK-KFUM- tradisjon å henvende oss til hele mennesket, sier Magelssen.

Han var prost i Drammen før han fikk toppjobben i Norges KFUK-KFUM. TT har han lang erfaring med. Han var blant annet prosjektleder for TT i Asker i 1992.

– I flere år var vi den eneste kristne ungdomsfestivalen her i landet. Etter at det kom stadig flere kristne festivaler ut over 1990-tallet, ble TT, som var blitt arrangert hvert fjerde år, et årlig arrangement. Det var nødvendig for å holde interessen oppe. Nå ser jeg fram til mange år med Spekter på Kalvøya, sier Magelssen.

LES MER: Her er årets kristne sommerstevner

Hensiktsmessig.

Professor i markedsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, Magne 
Supp­hellen (48), har vært på TT én gang for flere år siden. Selv om han ikke umiddelbart tenner på navnet Spekter, som får ham til å tenke på en interesseorganisasjon med samme navn, tror han navneendringen kan være hensiktsmessig så lenge man ønsker å presentere et nytt innhold.

– Med et nytt navn vil det også ligge en forventning om endring. Den markedsføringsverdien vil nok mest gjelde eldre folk, kanskje foreldrene til de som festivalen nå henvender seg til. Et nytt navn kan nok også lettere spre seg i sosiale medier. Et navn blir viktigere jo mer det brukes, både som identifikasjons- og signaleffekt, sier Magne Supphellen.

Skylder dem mye.

Rune Larsen var på sitt første TT, og det tredje som ble arrangert, i 1972. Han sang der, og ledet også gospelteltet sammen med Arnold Børud. I 1988 var han tilbake som bibeltimeholder.

– TTs store takhøyde har jeg satt pris på. Uten Norges KFUK-KFUM hadde jeg sannsynligvis ikke vært kristen i dag. Jeg kom fra et verdslig pop-miljø, og satte stor pris på åpenheten og toleransen jeg ble møtt med. Derfor skylder jeg dem mye. At jeg ikke er blitt invitert tilbake på så mange år, synes jeg derimot er litt trist.

– Hva synes du om at de inviterer sekulære artister?

– Jeg skjønner tanken med at musikk er en del av skaperverket uansett hvem som opptrer. At de ikke har invitert en drivende god artist som Hans-Inge Fagervik, skjønner jeg derimot ikke. Jeg skjønner heller ikke hvorfor de har endret et så innarbeidet ­begrep som TT til Spekter, smiler Larsen.

LES MER: Bedehusmusikk som musikalsk morsmål

Godt opplegg.

Ungdomsarbeider i Østenstad menighet i ­Asker, Øyvind Kvamme (24), mener de ni tenåringene som han har 
jobbet sammen med, har all grunn til å glede­ seg til helgens Spekter.

– De møter mange andre ungdommer med mye av den samme­ interessen og bakkgrunnen. Min egen erfaring med TT, er at det er godt lagt opp, med mange fine aktiviteter. At de i år har lagt om profilen, tror jeg også kan slå ­positivt ut.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur