Kultur

Norsk band avlyser ikke konsert i Paris

– Vi vil ikke la oss styre av den frykten terroristene prøver å skape, sier Jørgen Munkeby fra jazzbandet Shining.

Bilde 1 av 4

U2 og Motörhead avlyste straks sist helgs konserter i Paris. Foo Fighters, som skulle spilt i samme by i går, har opplyst at de avlyser de fire resterende konsertene på europaturneen sin.

Det norske jazzbandet Shining spiller konsert i Paris i morgen. Spillestedet Le Divan du Monde ligger ikke langt fra Bataclan der 89 mennesker ble massakrert av terrorister fredag kveld.

– Vi velger å følge spilleplanen vår og vil gjennomføre konserten som planlagt, sier vokalist og multimusiker Jørgen Munkeby.

Bandet spiller i Brussel i kveld, før veien går til Paris.

– Så sant myndighetene tillater det og arrangørene ikke stenger konsertstedet, opptrer vi som planlagt. I en så spent situasjon må vi selvfølgelig også ta høyde for at det kan skje ting innen i morgen som gjør at vi må endre planer, sier Munkeby.

– Vi har snakket sammen og blitt enige om at slike grusomme handlinger ikke skal få den virkningen terroristene ønsker. Det blir feil å la det påvirke våre frie liv. Jeg forstår at folk blir redde, men vi vil ikke la oss bøye av det som skjedde i Bataclan på fredag.

LES OGSÅ: Skarp krangel om religion etter terror

Skal spille i Oslo

Det amerikanske bandet Eagles Of Death Metal var midt i låten «Kiss The Devil» da de første skuddene ble avfyrt på konsertarenaen Bataclan sist fredag. Bandet skal etter planen spille for et utsolgt Sentrum Scene i Oslo neste torsdag, men daglig leder for arrangøren, Roar Gulbransen, visste ennå ikke om konserten ville gå som planlagt da Vårt Land var i kontakt med ham mandag formiddag.

– Vi venter på beskjed fra de som arrangerer turneen deres. Akkurat nå vet vi ikke hvordan bandet har det. Uansett vil sikkerheten rundt denne, og alle konsertene vi planlegger fremover, bli ivaretatt på aller beste måte. Det har vi alltid gjort på Rockefeller og Sentrum Scene, men nå vil vi gå igjennom rutinene enda en gang.

LES OGSÅ: Norske elever i Paris hørte skuddene

Som normalt

Når det gjelder Motörheads konsert i Oslo Spektrum 3. desember, sier daglig leder for arrangøren Live Nation, Rune Lem, til Vårt Land at alt inntil videre går som normalt.

– Vi skal ha flere møter om dette i dag, kanskje også et møte i London senere, for å se hva vi gjør videre. At U2, Motörhead og Foo Fighters avlyste helgens konserter i Paris, var helt naturlig. Jeg var selv bare hundre meter fra en av restaurantene som ble rammet, og er naturligvis preget av det, sier Lem.

Musikkjournalist Arild Rønsen mener de planlagte konsertene med Eagles Of Death Metal og Motörhead i Norge bør avvikles som planlagt.

– Vi må for all del ikke la terrorister få bestemme hvordan vi skal leve livene våre. Og heller ikke om vi skal kunne gå på konserter eller ikke. Jeg kommer til å ta kontakt med daglig leder på Sentrum Scene for å be ham gjøre alt han kan for å få Eagles Of Death Metal til å komme til Norge.

LES OGSÅ: Bloggere klager på Facebooks sikkerhetstjeneste etter terroren

Må ikke bli redde

– Men U2, Motörhead og Foo Fighters har avlyst konserter på grunn av det som skjedde?

– Ja, at de avlyste konsertene i Paris, kan jeg skjønne. Men vi må komme oss videre. Vi må for all del heller ikke bli redde for å gå på konserter. Naturligvis må sikkerheten være på topp, men det bør ikke bli like strengt å komme inn på en konsert som å komme på et fly på Gardermoen, sier musikkjournalist-veteranen.

– Vil du følge Rønsens oppfordring om å legge press på Eagles Of Death Metal om å komme til Norge, Roar Guldbrandsen?

Det vil være ut over mitt mandat og kompetanseområde, sier Guldbrandsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bør skifte navn

Arild Rønsen kan ikke huske at det tidligere har vært terror knyttet til konserter. Inntil nå har Rolling Stones' konsert under Altamont-festivalen i California i 1969 vært den eneste, hvor en kvinnelig fan ble drept av Hells Angels som var leid inn som vakter.

– Det var likevel noe helt annet. Det var ikke organisert terror, slik som i Paris.

Arild Rønsen frykter likevel hendelsen i Paris vil hefte ved bandet Eagles Of Death Metal, i den grad at han mener de bør skifte navn.

– Uansett hvor de kommer til å spille i fremtiden, vil arrangøren eller noen blant publikum tenke at det kan dukke opp en gærning med skytevåpen som vil gjenta det som skjedde i Paris.

LES OGSÅ: Falske bilder sirkulerer etter angrepene i Paris

Uakseptabelt

Jørgen Munkeby sier at vi står overfor helt uakseptable maktmidler.

– Men jeg ser det som minst like skremmende hvis vi lar oss diktere av de ideologisk forstokka individene som står bak. Vi vil markere at vi ikke vil la oss styre av den frykten disse menneskene prøver å skape, sier Shining-vokalisten.

Han tenker på Frankrike som det landet som skapte frihetsidealene alle vestlige land fortsatt lever etter.

– Helt siden revolusjonen i 1789 har franskmenn satt en standard og skapt et tankegods som den vestlige verden har felles. Situasjonen i dag viser med all tydelighet at dette er ideer vi stadig må stå opp og slåss for, sier jazzmusikeren, som vil være motkraft mot alle som prøver å ødelegge denne friheten med voldelige midler.

– Vi oppfordrer publikum til å komme, men har forståelse for de som trekker seg. Det å delta på konserten vil også stå som et symbol på at man ikke bøyer av for de onde kreftene, sier Munkeby.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur