Kultur

Nordlys og kultur lokker folk til Tromsø midtvinters

Nordlysfestivalen starter i Tromsø i helgen og varer ti dager. – Ideen bak festivalen var at den skulle skape liv i en mørk og død periode midtvinters, sier festivalsjefen.

– Det er ikke et hotellrom å oppdrive i Ishavsbyen. Er Nordlysfestivalen en av årsakene til det, festivalsjef Øyvind Bakkeby Moe?

– Jeg er ikke i tvil om at det Nordlysfestivalen presenterer av høykvalitets-kultur, er med på å sprenge hotellkapasiteten i byen. Tromsø har nå større hotellbelegg i januar enn i juli. Ideen bak festivalen var at den skulle skape liv i en mørk og død periode midtvinters – og det har vi faktisk lykkes med. Tilstrømmingen til byen har eksplodert de siste 5-6 årene, det eksotiske i nordlys og mørketid lokker selvfølgelig også folk nordover. Vi er sikre på at det vi har skapt gjennom snart 30 år har vært med på å bane vei for Tromsø som turistmål midtvinters.

LES MER: Verdensstjernene kommer ikke bare til Oslo

Ballett i nytt format

– Hva gleder du deg mest til under årets Nordlysfestival?

– Det blir som å velge ut ett av barna sine, men det helt unike i år er Arctic International Ballet Galla. Det er ballett i et format som aldri er vist i Norge før. Toppdansere fra seks av de største ballettscenene i verden, som Bolsjoj i Moskva og La Scala i Milano, lager en ballettoppsetning vi er svært stolte av.

– Nordlysfestival startet som en ren klassisk-festival?

– Det stemmer. Men etter at vi ble bredere, har vi økt tilstrømmingen totalt – og økningen har vært minst like stor i kjerneproduktet. I går åpnet vi med Beethovens 5. symfoni og Mendelssohns fiolinkonsert. Med Charlie Siem som fiolinsolist og Christian Lindberg som dirigent for Nordnorsk Opera- og symfoniorkester. Samme kveld har vi konsert med Lill Lindfors, det viser noe av spennet.

LES OGSÅ: Det er fargerikt, tettpakket og høylytt når Den glade enke inntar Oslo Nye Teater

Youtube-topp

– Dere henvender dere også mot et yngre publikum?

– Ja, ikke minst gjennom å trekke inn UngSy (Ungdomssymfonikerne) der 75 unge musikere sammen med profesjonelle får anledning til å fremføre de store verkene. I dag spiller de Tsjaikovskij og Dvorak 9. symfoni. Og i morgen presenterer vi pianisten Valentina Lisitsa, som topper YouTube-listene på piano.

– Hva har overrasket deg mest sist uke?

– Retorikken rundt asylsaken, jeg hadde ikke forventet at vi skulle oppleve slik ordbruk rundt et så viktig tema.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur