Bøker

– Nå trenger vi Kjell Aukrusts humor

I dag ville Kjell Aukrust ha fylt 100 år. – Ved å vise det storslagne i det hverdagslige, gir han leserne livslyst og livsmot, sier Kari Mari Jonsmoen i ny bok.

Tittelen på boka rammer inn den folkekjære forfatteren med tre karakteristikker: Skarpt blikk, lyst sinn, kvass penn - Kunstneren Kjell Aukrust.

– Tekstene hans dveler aldri ved det vanskelige eller triste i livet. Det såre eller sårbare er til stede, men forfatteren velger å framheve gleda, sier en av forfatterne bak boka om Solan og Ludvigs «far».

Kjente skikkelser

Kari Mari Jonsmoen (55) er selv oppvokst i Aukrusts hjembygd Alvdal nord i Østerdalen. Det er der du i dag kan besøke Huset Aukrust og se tegninger og tekster han ga hjembygda i takknemlighet.

– Jeg husker noen av personene han skildrer. Foreldrene mine, Unni-Lise og Ola Jonsmoen, var venner av Aukrust, og jeg husker at det var mye energi og latter når de kom sammen. Bygda var stolt av ham og glad i ham, forteller Jonsmoen som er professor ved OsloMet.

Her kan du lese utdrag av boka: «Hos Aukrust er himmelen aldri langt unna. Gud passer på.»

Underkjent humor

Lite er skrevet om forfatterskapet. Det tror hun skyldes hans humor.

– Humor har en lavere status og har stått i veien for at folk har oppdaget hans litterære kvaliteter, mener hun.

Få kan som Aukrust fange en situasjon i få ord, og Jonsmoen sammenligner tekstene med tegningene – med få streker kan ha få fram et helt landskap.

– Aukrust ser det hverdagslige og forhøyer det, det er kunst, sier hun.

– Hva gjør ham så folkekjær?

– Vi kjenner oss igjen i skikkelsene. Ludvig og Solan er figurer vi kan identifisere oss med. Og i disse tider er han særlig aktuell når det er behov for humor, medmenneskelighet og det å sette pris på det vi har.

Hypokonder og troende

– Han var selv redd for virus?

– Ja, nå ville han nok bidratt til å le litt av det hele i alvoret. Han framstiller seg selv nesten som en hypokonder. Samtidig slås pessimismen og engstelsen tilbake av et overskudd av livslyst og glede.

Jonsmoen har viet et kapitel til gudstro hos både Kjell, Nystumoen, Solan og Ludvig, og illustrerer det med denne episoden:

«Gud velsigne Vår Herre», mumlet Ludvig, i målløs beundring for skaperens verk.

Om Solan står det at han er både kristen og konfirmert. Imidlertid er han et råskinn. Han slenger seg under ullteppet uten dikkedarer og seremonier.

«Fader Vår» orker han ikke å repetere. Det er for langt og tidkrevende når'n er frisk og feberfri. Men et korsets tegn i høstmørket har han forståelse for. Det koster han på seg før han sovner inn.

Grunnpensum

Til dem som ikke er kjent med Aukrust sine bøker, vil Jonsmoen anbefale å begynne med Alvdal-trilogien – Simen, Bonden og Bror min. Solan, Nystumoen og Ludvig utgjør de det hun kaller grunnfortellingene hans. Men om en vil få et inntrykk av forfatterskapet som helhet, så kan en lese En liten og en små - minner og inntrykk.

Jonsmoen tar et lite oppgjør med de nye filmene som er kommet. Mens bøkene er skrevet for et voksent publikum, er både Solan og Ludvig i filmene tilpasset barn.

– Solan er jo ei vidløftig skjære som drikker konjakk, leser porno og forteller skrøner. I filmene er han gjort snillere og barnevennligere. Samtidig så var Aukrust selv med på denne endringen av karakterene. Han var blant annet svært engasjert i filmen om Gurin med reverompa, og både barn og voksen trenger Solan og Ludvig, mener Jonsmoen.

Siden alle feiringer er avlyst, vil Jonsmoen markere 100-årsdagen med å finne fram ei bok, tenne et lys og skjenke i et glass med konjakk.

– Og ta en telefon til Alvdal til mor og far, sier hun.

---

Kjell Aukrust (1920-2020)

  • Forfatter, tegner, illustratør, tegneserieskaper og maler.
  • De mest kjente bøkene er Simen, Bonden og Bror min og figurer som Solan og Ludvig.
  • Fra Flåklypa Tidende har vi fått landets mest sette film Flåklypa Grand Prix.
  • Hundreårsdagen markeres med utgivelsen av boka Skarpt blikk, lyst sinn, kvass penn - Kunstneren Kjell Aukrust.
  • Den er skrevet av Kari Mari Jonsmoen, Stig Andersen og Gunnar Strøm.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker