Film

Nå skal kvinnene kvoteres inn i filmbransjen

Stortinget har vedtatt at alle norske filmer skal ha minst 40 prosent kvinner.

I går fikk Arbeiderpartiet og KrF tilslutning for sitt forslag om kvotering av kvinner i norsk film.

Under tirsdagens debatt om Stortingsmeldingen «En framtidsrettet filmpolitikk» vedtok Stortinget at det skal være en kvinneandel på 40 prosent i alle nøkkelposisjonene i norsk film. Det melder Dagsavisen.

LES OGSÅ: – En filmmelding full av hull

Høyre og Frp var mot

– Dette er en kraftig korreks til Thorhild Widvey fra Stortinget, siden statsråden så tydelig har sagt at likestilling i norsk film ikke skal være noe mål, sier Arild Grande (Ap) til Dagsavisen.

Kort tid etter at hun tiltrådte som kulturminister, gikk Thorhild Widvey ut med erklæring om at likestillingstiltak i norsk film ikke var nødvendig. Det er blitt kraftig kritisert.

Høyre og Fremskrittspartiet stemte mot tilleggsforslaget fra Arbeiderpartiet og KrF.

LES OGSÅ: Ønsker kjønnskvotering

Vil inkludere skuespillere

I utgangspunktet var kravet 40 prosent kvinner bak kamera, i manus, regi og produsentleddene. Skuespillerforbundet har nå tatt til orde for at kravet også må inkludere 40 prosent kvinner i hovedroller i norsk film. Arild Grande er enig i at hovedroller må telle med i regnestykket.

– Det gjør at vi også må utvikle bedre metoder for telling og innsamling av fakta rundt kjønnsfordelingen i norsk film. Slik det er nå, er det et problem at det er vanskelig å få oversikt. Det kan ta ett til to år å få tallene på bordet. Det gjør det vanskelig å følge utviklingen og iverksette tiltak om den går i gal retning, sier Grande til Dagsavisen.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film