Musikk

Nå er det folket som bestemmer

Få nye radiokanaler klarer å samle mer enn én prosent av radiolytterne. – Man kan ikke lenger påtvinge folk «den gode smak», mener kultursosiolog Knut Schreiner.

Nye DAB-kanaler for «smal» musikk slår i liten grad an blant lytterne: For eksempel har NRK Klassisk i sommer tiltrukket seg kun 0,3 prosent av radiolytterne.

Ikke alle er like begeistret for utviklingen. I gårsdagens Vårt Land sa lederen for Norsk Jazzforum at den grundige musikkjournalistikken har blitt svekket etter opprettelsen av NRK Jazz, og lederen for folkemusikkorganisasjonen Folkorg sa at kanalen NRK Folkemusikk er for dem som «allerede har interesse for folkemusikk». De skulle ønske musikksjangrene de jobber med fikk mer oppmerksomhet i de store kanalene, som P1 og P2.

LES MER: Samisk «stues bort» på DAB

Styrt nedenfra

Men tiden hvor de store kanalene kunne «oppdra» lytterne er forbi, mener musikkvitere Vårt Land har snakket med. Kultursosiolog Knut Schreiner tror den teknologiske utviklingen har svekket medienes mulighet til å løfte frem nye artister.

– Vi oppsøker musikk på en annen måte enn vi gjorde før. Tidligere var vi prisgitt det avisene skrev og det som ble kringkastet. Nå som digitaliseringen gjør at vi kan styre mer selv, blir det mindre felles oppmerksomhet rundt nye artister, sier Schreiner. Han er mest kjent som gitarist i en rekke framtredende norske rockeband, deriblant bandet Turboneger. Nylig ble han ansatt som redaktør i musikkstrømmetjenesten Tidal, og engasjert som spaltist i NRK.

LES OGSÅ: Mener NRK går mot seg selv

Schreiner tror det er likheter mellom hvordan publikum bruker strømmetjenester, og hvordan NRK nå omstrukturerer radiotilbudet.

– Undersøkelser av digitalt mediebruk viser at det blir vanskeligere for nisjesjangrene å klare seg økonomisk, fordi denne musikken ikke blir lyttet til like mye som hits. Selv om NRK ikke er en strømmetjeneste, så vil jeg tro at disse mekanismene også får utslag hos dem.

– Hva har denne utviklingen gjort med muligheten for å løfte frem nye artister?

– Den har nok blitt veldig svekket. Nå får artistene sine gjennombrudd andre steder enn i de store mediene. Store medier har gått fra å være «prime mover», eller «første beveger», til å plukke opp og kommentere musikk som har vokst seg stor for eksempel gjennom sosiale medier.

På 90-tallet var det å bli spilt jevnlig på P3 nærmest synonymt med å få et lite gjennombrudd som pop- eller rockeartist i Norge. Nå har også denne radiokanalen mistet mye av sin definisjonsmakt, mener Schreiner.

– Før var det slik at hvis du bli A-listet, så visste folk hvem du var. Nå er det ikke nødvendigvis slik lenger.

LES MER: – Problematisk at media stoler blindt på hjelpeorganisasjoner

Store likhetstrekk

Audun Molde er musikkviter ved Westerdals Oslo ACT og Handelshøyskolen BI. Han mener de mest spesialiserte DAB-kanalene har lagt seg tett opptil strømmetjenestenes spillelister.

– Spørsmålet da er hva man skal med nisjekanalene. For om du er veldig interessert i en spesiell sjanger, så finner du den på strømmetjenestene, og du trenger ikke lenger NRK til å finne den for deg. Men det man da kan savne er selvfølgelig det journalistiske og faglige innholdet, en samtale eller refleksjon rundt musikken slik mange tradisjonelle radioprogrammer tidligere kunne gi, og som podcast-formatet har overtatt nå.

Molde mener den teknologiske utviklingen har flyttet makten i musikkmarkedet bort fra mediene.

– Vi har fått et musikkmarked hvor makten er hos forbrukeren. Folk som bestemmer selv hva som blir spilt og hørt. På samme måte forventer folk å selv få velge hva de vil høre på radio. Samtidig viser undersøkelser at mange fortsatt oppdager ny musikk på radio, noe som også er en del av forklaringen på hvorfor mange artister fortsatt er opptatt av hva slags musikk NRK spiller.

LES MER: Halve Norge kan bli uten lokalradio

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk