Bøker

N. T. Wright tar oppgjør med usunn tolkning av pandemien

I ny bok gir den verdenskjente teologen sitt tilsvar til de som mener koronaviruset er en straff fra Gud, og et tegn på at enden er nær.

Journalist: Dan Kristoffersen

Professor N. T. Wright, eller Tom Wright (71), er tidligere biskop i den anglikanske kirke i England, samt forfatter av den anerkjente bokserien Christian Origins and the Question of God. Avisen Christianity Today har kalt ham den mest produktive fagpersonen på Bibelen i sin generasjon, og noen mener han er den viktigste apologeten for den kristne tro siden C. S. Lewis.

Nå snakker han med oss fra hjemmekontoret sitt i Oxford, over video.

Time Magazine og hermeneutikk

– Jeg fikk en forespørsel fra Time Magazine i New York, som spurte om jeg kunne skrive en artikkel for dem i forbindelse med koronasituasjonen, forteller Wright.

– Kristne konspirasjonsteoretikere hadde begynt å si ting som «dette er en klar beskjed fra Gud om at landet har syndet, og det er et kall til omvendelse», eller «dette er et endetidstegn, opprykkelsen er i ferd med å skje.»

Etter at artikkelen der Wright gikk i rette med påstandene ble publisert, mottok han mange tilbakemeldinger. Etter hvert kom ideen om å samle argumentasjon og relaterte bibelstudier i en bok.

– Utgangspunktet er hermeneutikken, altså hvordan vi leser Bibelen, både generelt og i katastrofesituasjoner, understreker professoren.

– Det er en tragedie at så mange kristne tar enkeltstående vers ut av skriften, og bygger sitt bibelske syn ut i fra det. Ja, vi har historien om hva som ville bli konsekvensene hvis Israel brøt sin pakt med Gud, som var eksil, og nødvendigheten av omvendelse. Men du har også Jobs bok, salme 44 og 73, samt mange andre steder, hvor dårlige ting skjer med gode mennesker, men hvor det forblir uforklart.

Straff og endetid

I den nye boken God and the Pandemic viser forfatteren blant annet hvordan mennesker i den hedenske greske og romerske verden forklarte katastrofer, ved å hevde at gudene straffet våre misgjerninger. Wright tror slike tankemønstre ligger som en naturlig reaksjon i mennesker.

– Hvis man havner i en trafikkulykke eller i andre vonde situasjoner, tenker vi lett at det må være en grunn til at det skjer. Vi tenker i baner som «hva har jeg gjort for å fortjene dette? Hvorfor blir jeg straffet?»

Forfatteren understreker at ingen vet ordentlig hvem Gud er, før de ser på Jesus. Jesus som gråt ved vennen Lazarus sin grav, og som viser et bilde av Gud som ikke er en ovenfra-og-ned-bølle, men som er sammen med mennesker i deres nød.

I stedet for å gå ut fra at pandemien er en guddommelig straff eller et tegn på verdens ende, oppfordrer Wright til å være i bønn for verdens smerte, sørge med de som sørger, gråte med de som gråter, og at man bruker ens medisinske profesjon til å hjelpe andre.

– I Apostlenes gjerninger kapittel 11, i møte med en fremtidig hungersnød, spør ikke disiplene om hva de bør omvendes fra, men i stedet fokuseres det på hvordan de kan hjelpe ofrene, poengterer forfatteren.

– I Markus kapittel 13 forklarer Jesus til disiplene at selv om forferdelige og merkelige ting skjer, så er det ikke tegn på enden, for enden vil komme som en tyv om natten. Med andre ord vil det skje når det ikke er tegn, når det ikke er blinkende varsellys. Jeg tror det har vært mye feilinformasjon om dette de siste par århundrene, avslutter 
han.

LES OGSÅ: Erik Andreassen om Bolz-Weber-bok: – Hun preker gnistrende

Anmeldelse: – Religionsdialog er ikke religionsblanding. Der er Nordhaug tydelig, skriver Per Eriksen

---

Nicholas Thomas Wright

  • Født 1.desember, 1948. Gift med Maggie Wright.
  • Anses som en av verdens ledende fagpersoner på Det nye testamente.
  • Har forfattet over 70 bøker, deriblant Bibelkommentarer og teologiske verk.
  • Er tilknyttet University of St. Andrews i Skottland, og Universitetet i Oxford, England.
  • Tidligere biskop av Durham (2003–2010).

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker