Kultur

Mytologisk musikalsuksess

Orfeus og Euridyke i en post-apokalyptisk, politisk ladet underverden var den store vinneren på Tony Awards.

Natt til mandag ble den prestisjefulle teater og musikal-prisen Tony Award delt ut, og kveldens store vinner var Hadestown. Musikalen er en nytolkning av den klassiske myten om Orfeus og Eurydike.

LES MER: Rocketman prøver aldri å ta oss under overflaten, selv ikke når den skildrer et selvmordsforsøk under vann. Det er trolig til dens fordel.

Politisk

Handlingen foregår i et postapokalyptisk USA. Hvordan komme seg til Hadestown? Du må ta den lange veien ned, gjennom undergrunnen. Det er ikke noe kart og kompass, bare en telefonlinje og jernbaneskinner, forklarer Hermes som er stykkets forteller. Ved siden av Orefeus og Eurydike, er også Persephone en sentral karakter i musikalen. Helvete er et slags fabrikkgulv, der arbeiderne produserer varer.

Mange kritikere har pekt på de politiske undertonene i musikalen. En av sangene, «Why We Build the Wall,» synges av Hades, og handler om hvordan en mur må bygges for å holde fienden ute og dermed skape frihet for folket i underverdenen. Sangen har blitt sett i forbindelse med Donald Trumps mur mot Mexico, til tross for at musikalen er skrevet før Trumps presidentkampagne.

LES MER: Bo Holten sammenligner Luther med Hitler og Trump når han omtaler sin nye opera.

Mangfold

Hadestown ble først skrevet av Anaïs Mitchell i 2010, og hadde premiere på New Yourk Theatre Workshop i 2016. Mars i år ble det satt opp på Broadway med regi av Rachel Chavkin. Musikalen hadde 14 nominasjoner og vant 8 priser, blant annet årets beste musikal.

Rachel Chavkin er den tiende kvinnen i Tony Awards 73 år lange historie som vinner en pris for regi i det hele tatt, og den fjerde til å vinne i denne kategorien for musikal. I talen tok hun til orde for mer mangfold i teatrene, både når det kommer til kjønn og etnisitet. Noe annet er «en mislykket evne til forestillingsevne i et felt som har som jobb å forestille seg hvordan verden kunne vært,» sa hun.

Alt tyder på at Chavkin er villig til å ta den lange veien hvor det skulle være. Hennes neste prosjekt går ut på å sette opp Herman Melvilles store klassiker Moby Dick som etter planen skal ha premiere i desember i år.

---

Tony Award

  • En pris presentert av organisasjonen American Theatre Wing og Broadway.
  • Den mest høythengende teaterprisen i USA.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur