Musikk

Shakespeare, sa du? Nei, Breakspear!

Få har gjort mer for utdanningsfeltet i Norge enn mannen som lørdag minnes ved SPOR-festivalen i Trondheim.

– Det er ikke så mange i dag som vet hvem han er, men Nicholas Breakspear fikk enorm betydning for utdanningssystemet vårt, sier Thea Selliaas Thorsen.

Breakspear levde på første halvdel av 1100-tallet, og ble etter hvert kjent som pave Hadrian IV. Men i årene 1152 – 1153, reiste han Skandinavia rundt som pavelig utsending, og grunnla både erkebispesetet i Nidaros, og katedralskolene i Trondheim, Bergen, Oslo og Hamar. Utdanningsprogrammet han tok med seg til Norge, videreførte romerske og greske dannelsesidealer, med de sju frie kunster (artes liberales).

– For første gang fikk vi en infrastruktur for akademisk utdanning som fulgte internasjonal standard, sier Thorsen, som er en av Norges ledende forskere innen klassiske språk:

– Jeg selv syntes det var helt forferdelig at jeg hadde gått et helt liv uten å ha hørt om ham!

– Skattekiste

Nå bidrar hun til at minnet om Breakspear holdes i hevd. Thorsen er kunstnerisk leder for SPOR, en festival for idéhistorie og oversatt litteratur som finner sted denne uken i Trondheim, og samarbeider tett med tidligmusikkfestivalen Barokkfest.

– Festivalen er på mange måter et litt vilt prosjekt. Programmet ser kanskje litt smalt ut – mye handler om klassisk kultur, gresk og latin – men dette er en skattekiste av spennende ting, sier Thorsen.

Mens Barokkfest har pågått siden 2013, startet SPOR i 2015. Siden den gang har Breakspear-forelesningen vært fast innslag. Den tar sikte på å hedre formidlingstalenter innen humaniora, og årets foreleser er Paul Cartledge, professor ved Cambridge University, og ekspert på antikkens Hellas. Cartledge har vært brukt som konsulent blant annet for BBC-serien The Greeks og Channel 4s The Spartans. I 2016 ga han ut boken Democracy: A Life (Oxford University Press). Her drøfter han hvordan demokratiet tar form, helt fra antikken og opp til vår egen tid. Dette er også temaet under forelesningen i Trondheim, der Cartledge førstkommende lørdag skal diskutere hvordan demokratiet oppstod i krigens ruiner, etter slaget ved Salamis i 480 f.Kr.

Billedkunstneren Håkon Gullvågs portrett av Hadrian IV (født Nicholas Breakspear). Gullvåg har som mål å portrettere samtlige paver i Den katolske kirke.

Billedkunstneren Håkon Gullvågs portrett av Hadrian IV (født Nicholas Breakspear). Gullvåg har som mål å portrettere samtlige paver i Den katolske kirke.

LES OGSÅ: – Ytre høyre bruker antikken som klubbe, sier Donna Zuckerberg.

Jødeforfølgelser

Krig er nettopp gjennomgangstemaet for begge festivalene, og utforskes fra mange kanter: Thorsen trekker frem et samarbeid med Jødisk Museum, som nylig åpnet utstillingen Hjemme. Borte. Museet holder til i den gamle synagogen, og her holdes det søndag en panelsamtale med blant annet forfatteren Simon Stranger.

Strangers suksessroman Leksikon om lys og mørke (Aschehoug, 2018) og utstillingen i synagogen tar begge utgangspunkt i 1940-tallets levende jødiske miljø i Trondheim, og viser hvordan en normal hverdag blir snudd til forfølgelser.

Fredag er det forfølgelser av de første kristne i Roma som er tema, når James Corke-Webster gjester festivalen. Han forsker på romersk historie og tidlig kristendom ved King's College, og skal snakke på Litteraturhuset om hvordan kristne i det gamle Roma ble fremstilt som terrorister.

Thorsen trekker en linje til festivalåpningen som fant sted mandag: Da drøftet terrorforsker Thomas Hegghammer hvilken rolle det hinsidige spiller for dagens jihadister. En av tesene hans er at vestlige akademikere, på grunn av sitt eget ateistiske verdensbilde, undervurderer dette som motivasjonsfaktor.

– Jeg tror disse foredragene kommer til å være en vekker, en anledning til å forstå hvilke rasjonale og hvilken retorikk vi lett rives med i, sier Thorsen.

Åpner rommene

Hun ønsker at festivalen skal åpne opp både historien og Trondheims mange fysiske rom: Blant lokalene som brukes, eller har vært brukt tidligere år, er Nidarosdomen, Huitfeldtgården, Frimurerlogen, Synagogen, Erkebispegården og Katedralskolen.

Dette er rom som på ulike måter vitner om at byen er knyttet inn i en kontinental kunnskapshistorie, mener Thorsen, og sier det har vært spesielt for henne å flytte til Trondheim som klassiskfilolog.

– Det er rart å tenke på at jeg sitter her i dag, som en av mange gjennom hundrevis av år, og leser de samme klassiske tekstene. Trondheim er på mange måter en klassisk hovedstad, men dette er en godt bevart hemmelighet, en side av historien som kanskje har blitt litt tilsidesatt fordi man i nasjonalromantikken ble mer opptatt av å fremheve den spesifikt norske kulturen, sier hun.

LES OGSÅ: – Problemet er at vi sensurerer gammel kultur ut fra vår egen tids moralforestilling

---

Barokkfest og SPOR

  • Festivaler som finner sted i Trondheim 28. januar til 2. februar
  • Barokkfest er en tidligmusikkfestival som ble startet i 2013.
  • SPOR er en festival for idéhistorie og oversatt litteratur som startet i 2015.
  • Initiativtakerne til festivalene er ekteparet Martin Wåhlberg og Thea Selliaas Thorsen, som begge er ansatt i forskerstillinger ved NTNU.
  • Nicholas Breakspear var kardinal og senere pave (Hadrian IV). Navnet skrives også Brekespear og Breakspeare.

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk