Musikk

Russelåtkongen omfavner «Brosjan Jesus»

Ansvarlig for Kristenrussen synes sangen er en lett inngang til hva julen handler om, og håper den kan vekke nysgjerrigheten hos flere.

«Vil dere at pappa TIX skal fortelle dere om historiens aller første julebord?».

I en humorsnutt på Youtube sitter Andreas Haukeland i en gyngestol i sin vante habitt – pelskåpe, skinnende solbriller og et pannebånd med eget artistnavn i gullforgylte blokkbokstaver – tilsynelatende foran en peis. Kameraet sveiper så over til et Nattverden-inspirert rom der Haukeland bekler alle tretten rollene. «Jesus hadde samlet alle gutta sine fra russebussen Disiplene», som Haukeland ved peisen forteller.

Så glir Det Siste Måltid over i Det Første Julebord, og TIX' nye låt «Brosjan Jesus» runger utover refektoriet.

LES OGSÅ: Cantus hyller Maria og mødrene som tryller frem julen hvert år.

Jul i november

Andreas Haukeland er bedre kjent under artistnavnet TIX, et navn han tok for å ta eierskap til kallenavnet han ble tildelt på ungdomsskolen på grunn av hans ukontrollerte tics. Det var med kontroversielle russelåter han brøytet seg inn på hitlistene – i forkant av russefeiringen for to år siden skrev VG at han kunne ta opp mot 150.000 kroner for én låt.

Siden har Haukeland holdt stand med flere joviale popsanger, men også som en av låtskriverne bak «Sweet But Psycho», hvis musikkvideo har over 400 millioner avspillinger på YouTube, og med den såre og ektefølte maiutgivelsen «Jeg vil ikke leve mer».

At julesanger hos mange går på tung rotasjon fra medio november og ut året, er det mange artister som er seg bevisst. I november i fjor ga Haukeland ut «Håper nissen har råd», og nå er 26-åringen altså aktuell med julesangen «Brosjan Jesus», som kombinerer den umiskjennelige lyden av barnevennlig norsk pop anno 2019 og en kortfattet innføring i Jesu greatest hits. En drøy uke etter utgivelsen nærmer sangen seg en halv million Spotify-avspillinger.

LES OGSÅ: – Gjennom Thanks for The Dance går de samme trådene som alltid hos Cohen: religion, kvinner, politikk.

Gøyalt salgstriks

Torgeir Lillenes Reinlund, krusseansvarlig i Kristenrussen, synes «Brosjan Jesus» er en fengende låt.

– Jeg synes det er morsomt på en interessant måte. Man ser at det har blitt en større åpenhet om å kunne synge om det som har med tro å gjøre den siste tiden.

Samtidig understreker han at han skjønner at dette er ment som humor. Han er likevel positivt overrasket over teksten, som verken er «veldig uthengende eller teologisk feil», og har et håp om at sangen kan ha positive ringvirkninger.

– Det er en morsom og litt rar låt som mange kommer til å lytte til. Kanskje det er noen som blir litt mer nysgjerrige på hva det handler om.

Reinlund sitter igjen med en tydelig følelse av at det er et salgstriks inn mot jul. Han bemerker at TIX ga ut en julesang med et litt annet budskap på omtrent samme tidspunkt i fjor, og innser at det handler om å bruke det markedet som finnes. Likevel synes han det hele er mest gøy. Selv om ikke presisjonsnivået er perfekt.

– Når man ser videosnutten ser man at han har blandet to høytider. I sangen har Jesus bursdag, men plutselig er det nattverden med disiplene, humrer han.

Andreas Haukeland var ikke tilgjengelig for intervju.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk