Musikk

Mener gospelalbum er overflatisk og selvsentrert

Jesus is King får jevnt over lunkne anmeldelser.

– Det føles nesten som misbruk av en åndelig og kulturell tradisjon for egen vinning, som en rebranding etter mange upopulære uttalelser og hendelser, sier Audun Vinger om Kanye Wests nye gospelplate.

Vinger er tidligere redaktør for Vinduet og musikkanmelder i Dagens Næringsliv.

Forventningene var høye til Kanye Wests album Jesus is King som ble lansert fredag, men hittil har anmeldelsene vært lunkne. Gospelalbumet skulle markere et skifte i Wests karriere, da han har erklært at han ikke lenger skal lage verdslig musikk. Kritiker i The Guardian, Dean Van Nguyen, skriver at Jesus Is King mangler substans. Han kaller plata 27 minutter med overflatisk religiøs diskusjon som sier lite om Guds plass i dette troende menneskets liv, og nesten ingenting om Guds plass i den moderne verden.

I flere anmeldelser går lignende vurderinger igjen: Jesus is King har sine lyspunkter, men når ikke helt opp.

Grunn

Audun Vinger opplever plata som ganske grunn og selvsentrert.

– Det selvsentrerte er ikke nødvendigvis et problem kunstnerisk, det er noe av det som har fascinert med Kanye West i alle år, det er en del av hans musikalske drive. Det ekstatiske ved gospel har alltid vært en del av hans musikalske uttrykksform. Men hele Jesus is King-prosjektet kommer med en bismak.

Gospelmusikken har røtter i spirituals og har ofte hatt et budskap om å sette sitt håp til Gud i møte med undertrykkelse og lidelse. Vinger påpeker at gospelkirken likevel ikke har vært fri fra «sex, drugs and rock'n'roll», og heller ikke for misbruk av økonomiske ressurser. Det er ikke det at Kanye West er mangemillionær som gjør budskapet om beskyttelse i Bibelen og forsikring om at «vi har alt vi trenger» hult.

– Selv om man er rik og flamboyant har man lov til å ha kvaler. Men selv om han sier at han vender ryggen til det dekadente rap-livet, er også det et tegn på selvsentrering. Han er bare selvsentrert på en annen måte.

– Hvis albumet flopper, tror du han vil gå tilbake på forsettet sitt om å ikke lenger lage verdslig musikk?

– Det er et ledende spørsmål, men ja, historien hans tilsier det. Det er historien om et menneske på manisk jakt på avansert identitet og økt markedsverdi.

Forventet mer

Også Kedist Bezabih mener at Jesus is King ikke går dypt nok i hva som ligger til grunn for Wests tro og tanker.

– Man forventer mer av Kanye West basert på det han har gitt ut tideligere. Selv hadde jeg håpet at dette skulle være en mer personlig plate, som gav noen svar på hvorfor han har opptrådt som han har gjort i mediene. Når han har så sterke meninger utenfor musikkens verden, og så gir ut et album om sjel, tro og overbevisning, hadde det vært naturlig å gi et større innblikk i hvordan han tenker.

Bezabih jobber med å booke internasjonale artister til Norge gjennom byrået FKP Scorpio, som har spesialisert seg på hip hop. Hun mener tidligere Kanye West-tekster knyttet til tro har vært langt sterkere enn dem man finner på det nye albumet. Det gjør utgivelsen skuffende, selv om hun opplever enkelte elementer på plata som interessante.

– Jeg skulle ønske han var ærligere om sine erfaringer og personlige reise når det kommer til tro, sier hun.

---

Kanye West

  • Født 1977, amerikansk plateprodusent og rapper.
  • Gift med Kim Kardashian.
  • Han har solgt 140 millioner album og tatt imot 21 Grammy-priser.
  • Jesus is King er hans tiende album.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Musikk