Musikk

Vrimmel av toppsangere på Risør kammermusikkfest

Med en mezzosopran som kunstnerisk leder er programmet fullt av toppsangere. Én av dem er Anders Jerker Dahlin – supertenoren som elsker å gå i fjøset og stelle med kyrne.

Bilde 1 av 2

Dahlin vokste opp på en bondegård i Dalarna i Sverige, der faren drev med melkeproduksjon, mens det nå går mer i kjøtt. Om noen år skal han overta.

Nå er han en ettertraktet operasolist som reiser rundt på de største scener og gleder publikum med sin lyse tenor.

– Jeg er sen av meg og tok ikke sangundervisning før jeg var 19 år, da ble jeg oppmuntret av andre. Men dette er mitt liv – det og gården. Jeg elsker å komme hjem etter å ha vært på reise, gå i fjøset og stelle med kyrne, sier Dahlin.

LES OGSÅ: – Ønsker å rendyrke kammermusikkformatet

Valgte vekk opera

Denne uken er han aktuell på Risør kammermusikkfest hvor mezzosopran Marianne Beate Kielland er kunstnerisk leder. Hun har invitert mange av sine favorittkolleger – Dahlin, Mari Eriksmoen, Michael Schade og Ann-Helen Moen.

Kielland valgte selv vekk opera fordi hun synes den direkte formidlingen til publikum er mer givende enn å gå via en teaterrolle.

– Utfordringen er å formidle like mye i en konsert som på en scene. Når man åpner opp for det som bor i en, treffer det publikum sterkt; man er nødt til å gi av seg selv. Men det blir nok mer opera etter hvert også for meg – fristende oppdrag dukker opp, forteller den kunstneriske lederen.

Både sangerne og musikerne hun har invitert, har ifølge henne, denne spesielle evnen til å formidle.

– Jeg mener dette er suksessformelen for en slik festival – at publikum føler seg berørt.

LES OGSÅ: Marianne Beate Kielland liker best sanger som lodder dypt

Unik kammermusikk

For Mari Eriksmoen, til dalig ettertraktet på Europas største operascener, blir det stort å komme til lille Risør kirke for første gang.

– På ulike måter er begge ­deler like givende. For meg er det helt unikt å arbeide med kammermusikk. Til og med agenturet mitt begynner å forstå dette, men de er nok mer opptatt av de store scenene.

Eriksmoen liker å ha publikum på nært hold. Men som hun sier: Enten elsker man de små, intime scenene, ­eller så fikser man det ikke.

– Jeg får så utrolig respekt for andre musikere når vi jobber tett og kammermusikalsk, når jeg ser hvor hardt de jobber, sier operasangeren.

Inspirerende miljø

Eriksmoen snakker seg varm om det norske miljøet av sangere, som støtter hverandre på beste 
måte.

– Det kommer en ny og ung generasjon som blir inspirert av å se andre sangere som lykkes.

– Du har sagt du vil være både operasanger og konsertsanger?

– Det er et stort spenn, og ­
lenge fikk jeg høre at dette måtte deles opp. Men stadig flere gjør begge deler, og selv er det så mye flott musikk jeg har lyst til å leve meg inn i. Man blir så lett satt i bås.

LES OGSÅ: Hun kalles for den nye Mozart

120 reisedager i året

For kunstnerisk leder Kielland har det gått med mye tid til planlegging, samtidig med at hun selv har vært hyppig gjest på internasjonale konsertscener. Rundt 120 reisedager i året vitner om et hektisk liv.

– For meg er det å være sanger et overskuddsprosjekt, jeg får masse energi av å være på jobb og synge sanger jeg liker med strålende orkestre, forteller Kielland.

Hun synes ikke det er riktig å omtale årets Risør-fest som en vokalfestival, selv om det blir mer sang enn noen gang før.

– Den vokale kammermusikken fortjener like stor plass i en slik festival som alle andre instrumenter. Det er på sett og vis ingen forskjell på fiolin og vokal, og har man gode sangere, er det fantastisk musikk. Dessuten har jeg vært påpasselig med å sørge for at hovedkonserten i kirken har et solid instrumentalt preg.

Evangelist hos Bach

Høydepunktene kan bli mange og én av dem som gleder seg er tenor Anders Jerker Dahlin. Han har tidligere sunget med med Kielland.

– Hva har dere felles?

– Vi er musikere og ambassadører for musikken, vi har et oppdrag. Det blir kanskje for stort å bruke et ord som kall, men vi ønsker å være formidlere av den gode musikken.

– Du høster også stor anerkjennelse som evangelist i Bachs pasjoner. Hva betyr Bach for deg?

– Ja, jeg er riktig bra på å være evangelist, ler Dahlin. I disse rollene kjenner jeg meg trygg og hjemme og tenker at her har jeg noe å bidra med. Alt Bach har skrevet – for meg er det toppen.

Risør kammermusikkfest starter i dag tirsdag og avslutter søndag 30. juni.

---

Risør kammermusikkfest

  • 25. – 30. juni
  • Marianne Beate Kielland, kunstnerisk leder
  • Eirik Raude, festivalsjef
  • Foruten de to i festivalledelsen, deltar følgende musikere: Mari Eriksmoen, sopran, Ann-Helen Moen, sopran, Michael Schade, tenor, Andres J. Dahlin, tenor, Thomas E. Bauer, baryton, Anna-Liisa Bezrodny, fiolin, Ida Bryhn, bratsj og Jan-Erik Gustafsson, cello.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk