Musikk

Reagerer på organist uten utdannelse

Da personalsjefen i Tromsø kirkelig fellesråd begynte å spille orgel på guds­tjenester, reagerte kantor Ane Fagerlund Rypdal. – For faglærte musikere fremstår dette som en farse, sier hun.

– Jeg har blitt oppfordret til å ta utdannelse som kantor og har en halv million i studielån. Da fremstår det merkelig at en ufaglært, fast ansatt personalsjef skal ­kunne støvsuge markedet og snappe jobbene til faglærte kantorer. Det slår luften ut av verdien av en seriøs musikkutdannelse, sier Ane Fagerlund Rypdal, kantor og lektor i Troms fylkeskommune.

Lavmåls

På tirsdag skrev ­avisa Nordlys om personal­sjefen i Tromsø kirkelige fellesråd, Knut Arne Aasen (41), som kort tid ­etter ansettelsen tok over flere av vikaroppdragene som organist under gudstjenestene.

Ifølge Nordlys' kilder har flere i kirkemiljøet i Tromsø reagert på å se personalsjefen på orgelkrakken under gudstjenester.

Aasen begynte i jobben som personalsjef i januar 2016, og tok første oppdrag som organist i en kirke i Tromsø et par måneder etter. Han har ingen formell ­musikkutdannelse, men har ­siden 2016 hatt en rekke oppdrag.

– Jeg har aldri hørt om at faglærte musikere ­«hopper inn» og tar seg betalt for å gjøre ­ukvalifisert arbeid som personal­sjefer, for eksempel, sier Rypdal. En slik praksis kan tåles i krig og katastrofer, men ikke i et sivilisert samfunn. Det er lavmåls, sier Rypdal.

LES MER: Mandal menighet er sterkt rammet av en konflikt mellom kantor og fellesråd.

Uklokt

Aasens inntekter fra organistoppdragene de siste to årene utgjør 219.729 kroner. Det kommer i tillegg til hans ­brutto årslønn som personalsjef på 615.000 kroner.

– Det høres veldig uklokt og uheldig ut at kirken har brukt egne ansatte til dette. Ved å gjøre det er kirken med på å under­grave arbeidsmarkedet for ­utdannede kirkemusikere. Vikaroppdrag som organist er en viktig rekrutteringsarena for nyutdannede kirkemusikere, sier Anders Hovind, nestleder i fagforbundet for Musikernes ­Fellesorganisasjon (MFO), til avisa Nordlys.

Nordlys har fått innsyn i alle oppdragene fra Aasens ­enkeltpersonforetak siden ­januar 2016, og har fått tilsendt fakturaer for 89 oppdrag. ­Aasen har fakturert mellom 1.200 og 4.000 ­kroner per oppdrag, noe som gir en gjennomsnittlig timelønn på 352 kroner.

– Det høres ut som en relativt raus timelønn for en ufaglært, sier Hovind til Nordlys.

Også Tonje Braaten, tillitsvalgt for MFO i Tromsø kirkelige ­fellesråd, er kritisk til praksisen. Hun forteller til Nordlys at hun savner en policy fra fellesrådet om å prioritere musikere som ­ønsker oppdrag fremfor personal­sjefen. Dette har hun etterlyst hos kirkevergen, uten respons.

LES MER: Nå skal organister lære å spille poprytmer

Useriøst

Organist er imidlertid ikke en beskyttet tittel. Man trenger med andre ord ingen formell utdannelse for å utøve ­orgeltjeneste i en kirke.

Rypdal mener likevel kjernen i problematikken er at «det på ingen måte er for få kvalifiserte organister i området».

Ifølge henne finnes det ­mange gode, faglærte organister i ­Tromsø og fremhever at de bør brukes fremfor «en personal­sjef med etablerte trygde­goder og 600 000 i årslønn». Rypdal påpeker at hun selv er mye brukt som kantor, men reagerer på praksisen hvor personalsjefen fakturerer seg selv og utkonkurrerer profesjonelle musikere.

– Jeg har aldri tidligere opplevd en så useriøs holdning overfor seriøse musikere. Jeg frykter at denne praksisen speiler en manglende forståelse og kunnskap hos personalsjefen og kirke­vergen i Tromsø om hva musiker­yrket handler om, sier Rypdal.

Rypdal har jobbet frilans som organist siden 2008. Hun er ­utdannet pianist, og senere ­kantor. Som musiker gir orgelet henne en stor frihet, og hun ­finner stor glede i å kunne forsterke og sette musikk til symbolikken og følelsene som oppstår i kirken.

Kapasitetsproblem

Aasen tilbakeviser påstanden om at hans vikarvirksomhet ­speiler en ­manglende respekt for ­musikeryrket og formell musikkutdannelse. Han er imidlertid ­uenig med Rypdal om at det er nok organistvikarer å velge mellom, og peker på et kapasitetsproblem i Nord-Hålogaland bispedømme.

– Vi i Tromsø kirkelig fellesråd setter utdanning høyt og har jobbet både internt og eksternt for å rekruttere flere til kirkelige stillinger. Vi har blant annet startet en orgelklubb for barn og unge for å vekke interessen for kirkemusikk i tidlig alder, sier Aasen.

Han forteller at selv om han ikke har formell musikkutdannelse, har han spilt orgel i over 20 år og fått god tilbakemelding på tjenesten han leverer.

– Jeg har kun stilt meg til disposisjon. Jeg har aldri ansatt meg selv, sier Aasen og legger til at han synes det blir rart og oppkonstruert å fremstille praksisen som en konkurranse mellom ufaglærte og faglærte organister.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk