Musikk

Det vi bør si før det er for sent

Trygve Skaug hadde sunget i enda en begravelse. Etterpå måtte han skynde seg hjem for å skrive ned ting han var redd han aldri skulle få sagt til folk han brydde seg om.

Det var i begravelsen uka før, at poeten og sangeren fra Ørje i Østfold som nok en gang var hentet inn som sanger ved avskjeden til et liv, fikk noe å tenke på: Mot slutten av bisettelsen reiste en mann seg fra kirkebenken, og tok ordet foran de sørgende.

– Han sa det var så mye han skulle ha fortalt til henne som var død, men som han ikke hadde fått sagt. Han var sønderknust, virket utrøstelig. Det var kraftig kost, og det gjorde noe med meg.

I begravelsen påfølgende uke, sang Skaug til minne om en ­eldre mann. Etter at seremonien var slutt, ble han stående og se på bildet av den døde.

– Kanskje var det noe usagt som burde vært sagt her også? Jeg tenkte på moren min, ­faren min, kona mi, barna mine, og søsknene mine, og hvor glad jeg var i dem. Som gift tobarnsfar skjønte jeg også bedre min egen far, uten at jeg hadde nevnt det for ham. Plutselig fikk jeg det travelt med å lette hjertet mitt.

Rett ut

Trygve Skaug skrev 13 sanger nesten på rappen: «Sangen du sku' få» til kona, «Skuddsikker» til barna sine, «Øynene til mora mi» til moren,­ «Broren din» til søsknene, og «Ligger i blodet» til faren. Alle sangene tok utgangspunkt i ting han måtte få sagt før det var for sent. Det samme gjaldt diktene han begynte å skrive, det ble 220 av dem. Fredag kommer plata, Sanger du skal få når jeg dør, og hans fjerde diktsamling, Den siste.

– Det virker som et pretensiøst prosjekt?

– Det er det ikke. Jeg sier jo ting rett ut, uten tanke på at det skal gjøres på den riktige måten. Altfor ofte er vi mennesker redde for å si ting feil. Eller for at det ikke passer å si det i dag, så vi gjør det i morgen i stedet. I begravelser er det lite rom for slike utsettelser. Ingen av oss vet hva fremtiden vil bringe, uansett hvor vi er i livet, sier 32-åringen.

Kall

Tilbake i 2013, da ingen forlag ville gi ut diktene hans, ga Trygve Skaug dem ut selv. I dag er han en av landets mest solgte, og på sosiale medier mest delte, poeter. Sangene han har skrevet for bandet StMoritz og for seg selv, har ­siden 2010 ligget over 140 uker på NRK P1s lister.

– Jeg synes slett ikke alltid at det jeg skriver er så bra, men jeg tror jeg har fått et kall til å gjøre det jeg gjør. Det gjelder også de siste diktene og sangene mine.

En melding på Facebook forleden, rørte ham dypt. Mannen bak meldingen fortalte at han hadde pakket bilen, fast bestemt på å flytte fra kona si. Da han skrudde­ på tenningen, fikk han høre Tryge­ Skaugs «Heldig» (fra albumet Martyren) på bilradioen: «Jeg er temmelig sikker på at jeg aldri vil forstå hvorfor jeg var så heldig å få deg. Det eneste jeg vet er at ett eller annet sted finnes en himmel som sendte deg til meg».

– Sangen fikk ham til å gi ekte­skapet en sjanse til. Jeg aner ikke hvordan det har gått med dem. Og jeg tror ikke at det er noe ­magisk ved det jeg formidler. Men kanskje det kan være med og dytte noen i en riktig retning.

Ærlig

Når det gjelder kallet han tror han har fått, så innebærer det at han stiller seg til rådighet for Gud.

– Jeg sa til Gud: «Kan du bruke det lille jeg har, så vær så god – her er jeg!» Jesus sa og gjorde magiske ting hver dag han levde på jorda, og han gjør det fremdeles. Selv om det ikke er noe magisk i tekstene og musikken min, så prøver jeg å gjøre det jeg tror Jesus vil jeg skal gjøre.

– Hva er viktigst for deg å si?

– At nåden er sjansen vi har til å starte på nytt, og til å gjøre opp for ting som har gått skeis. Det skjer jo hele tiden.

Etter at han i flere år har fartet Norge rundt som popsanger, visesanger og poet, har Trygve Skaug blitt stadig mer klar over hvor viktig det er å være ærlig - både mot seg selv og dem han møter.

– Ærlighet har vært en leve­regel for meg. Det innebærer også at jeg føler meg fristilt fra andres forventninger. Jeg kan si det jeg mener, synge de sangene jeg vil, og skrive akkurat de diktene jeg har lyst til å skrive. Som oftest er det på ramme alvor. Det er ikke underholdning jeg driver med.

Vil nå ut og inn

Etter en konsert kom en mann resolutt bort til ham. Trygve Skaug husker han hadde en alvorlig pastormine over hele seg.

– Han hevdet at jeg ikke forkynte Jesus tydelig nok. Selv om jeg stusset over det han sa, så ville jeg ikke bare avfeie det heller.

Noen dager senere kom Skaug til at han måtte fortsette å formidle troen slik han mente var riktig for ham. Opplevelsen med den kritiske mannen gjorde at han bedre skjønte dem som hadde­ fortalt om tilsvarende opplevelser, og noen ganger forlatt troen.

– Når man tar mer hensyn til andres forventninger enn sin egen overbevisning, er det skummelt. Kristne miljøer kan fort bli en boble hvor man snakker og oppfører seg likt, fordi man tror det skal være slik. Da kan også terskelen til verden utenfor bli høy. Mitt kall er å være i hele verden, hvor folk tenker og tror forskjellig.

Trygve Skaug kaller seg hverken «kristen artist» eller «kristen lyriker». Nedslagsfeltet er større enn som så. Låten «Allting blei stilt» med StMoritz ble den mest spilte sangen på NRK P1 i 2010. Teksten han skrev sammen med Marthe Wang på «Til deg», gikk også så det suste på statskanalen.

– Det er viktig å nå ut. Men jeg vil også nå inn, til mine nærmeste­ og meg selv. Det har jeg gjort et forsøk på i de siste sangene og diktene mine.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk