Musikk

Plate­sjappe 
på livstid

CD-salget og kronekursen­ stuper, men økt vinylsalg og mange kjøpe­lystne nordmenn, gjør den svenske plateselgeren Jan Rusth optimistisk.

Rämjes Musik i Strømstad ble startet i 1950. Solide «stein­kaker» i 78-format fylte hyllene i en av Nordens ­aller første platesjapper. Da foreldrene til Jan Rusth overtok butikken i 1960, tok den ett år gamle sønnen sine første skritt i lokalet. 16 år gammel, for snart 41 år siden, ble han fast mann bak disken. Der har 57-åringen vært siden. Og der har han tenkt å bli.

– Musikkinteressen er både hobby og jobb. Det har vært fantastisk å leve i dette rommet, omgitt av herlig musikk og like herlige kunder. Flest norske menn, som ofte stikker innom mens «fruentimmeret» gjør svenskehandel, smiler Rusth.

LES OGSÅ: Lar vinyl­arven bli i musikk­familien

Til odel og eie

Også han har merket at salget av plater har sunket de siste årene. Men for hans del ikke så mye som platebransjen opplyser.

– Fysisk musikk er langt i fra død. CD-salget mitt har riktignok sunket, men vinylsalget har tatt seg opp.

– Hvorfor tror du folk fremdeles kjøper fysisk musikk?

– Det handler om å kunne holde rundt ei plate, og kjenne gleden over å studere platecoveret. Det å vite at akkurat den plata kan bli din, til odel og eie, kan ikke sammenlignes med å laste ned musikk. Jeg selger mest dansebandmusikk og tung rock, forteller platesjappeveteranen.

###

Treffsted

Jan Rusth har en fast kjøpergruppe, uavhengig av salgskonjunkturer.

– De bryr seg om musikk, og de vil ha den i fysisk format. De vet også hvor hyggelig det er å treffe andre med samme interesse, som de kan prate og diskutere musikk med. I hvert fall til ektefellen ringer, og lurer på hvor i all verden de er blitt av.

Musikkjournalisten Tom Skjeklesæter tar jevnlig turen til Rämjes Musik i Strømstad fra hjembyen Halden.

– Tom syklet hit allerede tidlig i tenårene for å kjøpe LP-er. For det meste av «morsan» som stod bak disken på den tiden. Etter at han flyttet tilbake til Halden, har han vært her omtrent hver fredag. Vi har også alltid mye å snakke om. Mest ­musikk, selvfølgelig, sier Rusth.

LES OGSÅ: Lar vinyl­arven bli i musikk­familien

Kjøpte egne kassetter

Jan Rusth har et lite arsenal av anekdoter om artister, også de som har avlagt ham et besøk i butikken. Han deler historiene raust med kunder som er innom. En favoritt er da Ulf Lundell en formiddag for mange år siden plutselig stod i døra.

– Ulf skulle holde konsert på en kro i Trondheim om kvelden. På vei i bilen, skjønte han at han hadde glemt flere av tekstene han skulle synge. Derfor svingte han innom meg, og kjøpte alle kassettene jeg hadde med ham. Det var mange mil igjen å lære dem på. Han skrev en hilsen til meg på dette LP-coveret, sier Rust og peker på ei plate som er hengt opp over disken.

Også Agnetha Fältskog har skrevet en takkehilsen, fra et besøk i platesjappa før hun begynte i ABBA.

– Hun skulle holde konsert i Parken i Strømstad sammen med Lars Løndal. Noen hadde anbefalt henne å besøke familiebutikken vår.

###

Reddet Taube

Platesjappeveteranen forteller også om da Sven Bertil Taube fikk låne en gitar av ham.

– Jeg reddet konserten hans her i Strømstad. Sven Bertil er kjent for ikke å ha med seg gitar på konsertene sine. Han tar det visst for gitt at arrangøren har en. Dette er egentlig en hemmelig. Uansett hadde ikke arrangøren her i Strømstad noen gitar, så de ringte meg. Jeg løp straks opp med min egen gitar..

– Har du aldri hatt lyst til å jobbe med noe annet enn platesjappe?

– Nei. Musikken har fulgt meg ­siden jeg ble født. Far spilte til dans, og mor spilte Elvis – når de ikke stod her i butikken. At mine egne barn ikke vil overta butikken, får jeg bare finne meg i.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk