Musikk

Forbilledlig talt

Du er en rollemodell enten du liker det eller ikke.

«Rah-rah alle mann, ta med deg blandevann . Og drekk deg til møkkamann» sang Staysman & Lazz på Kreftforeningens arrangement Vinterlyd i forrige uke. Så fulgte Robin og Bugge med sin låt «Fuck You». Etter en kritisk kommentar fra en journalist i Stavanger Aftenblad, som var der med sin 11 år gamle datter, bestemte Kreftforeningen seg for å kutte de to låtene fra programmet.

I fjor framførte Staysman & Lazz samme låt på åpningsshowet for Norway Cup. Da sa Stian Thorbjørnsen, også kjent som Staysman, til VG at de ikke oppfordret 13-åringer til å drikke.

– Jeg tror heller ikke at det er sånn at de hører en sang, og så stikker de og gjør det vi synger. Det var tydelig at kidsa kunne sangen, og at kidsa koste seg, sa han da.

Denne gangen sier han i en skriftlig uttalelse i Aftenposten at «En godt stekt pizza» har blitt avspilt 6 millioner ganger på Spotify og to millioner ganger på YouTube. Ifølge Spotify er rundt halvparten av avspillingene hos dem gjort av personer i aldersgruppen 10-15 år.

«Vi er artister, og vi vil jo ikke skuffe den aldersgruppen som faktisk hører mest på låtene våre».

Kuende

Har du et ekstra ansvar for å oppføre deg pent dersom noen ser på deg som en rollemodell? «Jeg får lyst på MDMA og gå på bordell hver gang dere kaller meg for rollemodell», rapper Karpe Diem i sin nyeste singel «Hus/hotell/slott brenner».

MDMA er også kjent som ecstasy, og i et intervju med VG understreker rapduoen at de ikke mener det bokstavelig. Teksten er et uttrykk for frustrasjon over stadig å bli framhevet som rollemodell.

– Det er så kuende. Til slutt ender en som rapartist opp med å ha spillerom som en politiker. Det er ikke en situasjon jeg tror noen ønsker at musikk skal være i, sier Chirag til VG.

Det er lett å skjønne frustrasjonen. Karpe Diem er unge, kule, talentfulle, smarte og attpåtil flerkulturelle – det er klart de blir rollemodeller. Men hvis du skal veie hvert eneste skritt for å ikke skuffe alle som ser opp til deg, kan tanken bli kvelende.

LES OGSÅ: «Kjære pappa, jeg kommer til å bli kalt hore.»

Kan ikke ta ansvar

I kommentarfeltet på bloggen hennes, minner leserne Caroline Berg Eriksen stadig på at hun er en rollemodell. Mange er av typen «du er et fantastisk forbilde og rollemodell», mens andre er mer kritiske. I et intervju i Dagens Næringsliv innrømmer Eriksen at hun har et ansvar fordi hun har så mange lesere.

– Men jeg kan ikke ta ansvar for hver og en av mine lesere, sier Eriksen.

Kanskje er det presset om å være perfekte rollemodeller som gjør at barnestjernene går bananas som voksne. Hvis du hele oppveksten må oppføre deg eksemplarisk, er det kanskje ikke så rart at det til slutt koker over. Eksemplene er mange: Justin Bieber kjører i fylla, Britney Spears barberer av seg håret og Miley Cyrus rir naken på en rivekule.

Rihanna er en av stjernene som sier hun ikke har lyst til å være rollemodell, og at det har blitt en større del av arbeidet hennes enn hun så for seg.

– Jeg vil bare lage musikk. Det er alt, sier hun til Vogue.

LES OGSÅ: Et viktig korrektiv i et mediebilde der unge jenter er synlige dersom de er rosabloggere eller realitystjerner

Vi er rollemodeller

De fleste av oss er rollemodeller, enten vi vil eller ikke. Foreldre er rollemodeller for barna sine, storesøster er lillesøsters rollemodell, og kanskje er det også motsatt.

Det er lov å håpe på at ungene som nynner med til «En godt stekt pizza» først og fremst syns at låta er fengende og at møkkamann er et morsomt ord. Staysman & Lazz må få lage den musikken de vil, men det kan være en grunn til å revurdere karrieren når store deler av publikummet ditt går på barneskolen og sangene dine handler om rølpefyll og å nedlegge damer. Var det dette de drømte om da de satset på en artistkarriere?

Det er lett å spille ut rollemodell-kortet dersom en kjent person gjør noe du ikke setter stor pris på. Dermed kan det å kalle noen en rollemodell brukes som en hersketeknikk.

Ikke dumme

Alle gjør feil, også de som skal gå foran som gode forbilder. Og unger er ikke dumme. De skjønner at det ikke nødvendigvis er kult å kjøre i fylla bare fordi Petter Northug gjorde det først.

Forhåpentligvis vet de heller ikke hva blandevann brukes til.

Har de som blir sett på som rollemodeller et ekstra ansvar? Diskuter saken på verdidebatt.no

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk