Musikk

– Jeg har aldri drømt om å bli popstjerne

Noen ganger blir Aurora Aksnes så sliten av å skrive sanger om ting som går inn på henne, at hun må hvile seg mellom versene.

19-åringen fra Os er i Tyskland for å lansere sitt splitter nye førstealbum, som pop-interesserte nordmenn har ventet på i tre år. Tirsdag var hun i Hamburg, i går i Køln, sent i går kveld dro hun til England. Amerikanske Rolling Stone ber leserne følge spesielt med på den norske ungjenta. Katy Perry er allerede fan.

– Er det dette du har drømt om, Aurora?

– Nei. Jeg har aldri drømt om å bli berømt eller popstjerne. Egentlig er det nok suksess nå, for jeg blir sliten av dette. Aller helst vil jeg bare sitte og skrive sangene mine i ro og mak, slik jeg har gjort siden jeg var ni år. Det er så mange tekster og melodier som ligger og venter på å bli skrevet, sier Aurora til Vårt Land, på telefon fra baksetet av en bil som kjører henne rundt til pressekonferanser og TV-show i Tyskland.

LES ANMELDELSE AV PLATA: Et unikt talent

Blir berørt

Ti låter har blitt festet til tape på det ferske debutalbumet All My Demons Greeting Me As a Friend.

– Er du like plaget som tittelen antyder?

– Det handler mer om å bli berørt enn plaget. Helt fra jeg var lita jente, har jeg tatt andre menneskers liv og skjebner inn over meg. Mennesker fra bøker jeg har lest, men også som jeg har møtt. Jeg har vært opptatt av hva de sliter med, og hva jeg muligens kan gjøre for at de skal føle seg bedre. Det kan være slitsomt. Nylig skrev jeg en ny sang om vold i hjemmet, som jeg måtte ta etappevis.

Aurora tror hun har en i overkant velutviklet empati. Hun sammenligner det med å ha alle vinduer på vidt gap, og kjenne trekken fra verden rundt ørene hele tiden.

– Jeg skriver sanger med alt jeg har: hjerte, øyne, ører, kropp, og ikke minst sjel. Når sjelen blør, for eksempel fordi vi ødelegger jorda vår, og ikke sjelden hverandre også, blir jeg fryktelig trist. Sjelen er det vakreste som finnes. Jeg tror den er udødelig.

– Hvor blir sjelen av?

– Et eller annet sted, jeg vet ikke hvor. Kanskje som lys og varm energi, i en eller annen form.

Kan musikken hennes hjelpe til med å bygge opp under forestillingen om det sjelelige, det som aldri vil dø, blir hun glad. Virkemidlene er organiske og elektroniske lyder.

– Jeg liker å kalle det folkpop, sier hun.

LES OGSÅ: Unge talenter fornyer trønderrocken

Aldri Idol

Før hun 16 år gammel dukket opp som lyn fra klar himmel med singelen «Puppet» i 2012, hadde hun aldri tenkt tanken å melde seg på et talentprogram som for eksempel Idol.

– Jeg har ikke noe behov for å bli sett på TV, eller på andre måter stikke meg frem mer enn det andre mennesker gjør. Jeg ønsker ikke å ha andre forventninger til meg selv enn å være den jeg ønsker å være, eller å skrive de sangene jeg vil.

LES OGSÅ: Drar heller til Tyskland enn USA

Lengter hjem

Aurora Aksnes ble nominert som Årets nykommer i 2014 av P3. Året etter ga hun ut en singel som gikk rett opp på 11. plass på den engelske hitlista. I desember året etter fremførte hun to sanger under Nobels fredskonsert i Telenor Arena. Hun ble også kåret til Årets nykommer under Spellemannprisen, og fikk Gramostipendet på 250.000 kroner.

– Jeg innser jo at jeg er i ferd med å bli en offentlig person, enten jeg vil det eller ikke. Det er litt skremmende. Jeg vil jo bare folk skal høre på det jeg har på hjertet, og ikke se på meg. Er alt det utenommusikalske oppstyret prisen jeg må betale for å nå ut med sangene mine, må jeg bare tåle det best mulig.

– På låten «Runaway» fra det nye albumet, virker det som du først lengter etter å komme ut i den store verden, men raskt lengter hjem?

– Jeg skrev låten da jeg var elleve år. Da var det en drøm å oppdage nye ting på nye steder. Nå er det mer motsatt, at jeg lengter hjem til tryggheten, stillheten og fiskelukta hjemme. Så det skjedde, det jeg tenkte.

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Musikk