Musikk

Hellig lyd fra Det sixtinske kapell

Pave Frans har for første gang åpnet Det sixtinske kapell for musikkopptak. Onsdag slippes et album som vil nå millioner over hele verden.

Koret i Det sixtinske kapell er blant de eldste i verden, den strake linjen går tilbake til pave Sylvester Is pontifikat på ­begynnelsen av 300-tallet.
Nå har koret gjort sin første plateinn­spilling, på hjemmebane.
 Det er neppe av tilfeldig velvilje pave Frans åpner kapellet for mikrofoner og opptakere. Det føyer seg fint i rekken av hans etter hvert utallige tiltak for å «åpne» lukkede dører og spre det gode budskap for verden.

LES OGSÅ: Paven omfavnes av Obama, misslikes av høyresiden

Like fullt mirakel

Det er Det sixtinske kapells «egne» toner som synges, verker laget i forbindelse med pavelige feiringer, musikk skrevet direkte for koret. Vi snakker om renessansemestrene Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525 – 1594), ­Orlando di Lasso (1532 – 1594) og Tomás Luis de Victoria (1548 – 1611), som synges like mye – om ikke mer – i dag, enn noen sinne. To sekvenser med gregoriansk sang er naturlig plassert, mens juvelen – Gregorio­ Allegris (1582 – 1652) berømte og etter fortellingen «mirakuløse» Miserere – er midtpunkt. Her for første gang i sin opprinnelige utgave.

LES OGSÅ: Kunstnere utforsker kristne symboler

Allegris Miserere ble i sin tid ansett som et skirt mirakel, derfor ble notene heller ikke tatt med utenfor veggene i Det sixtinske kapell. Det varte til Mozart fikk høre verket under et besøk i Roma, og – slik sies det – skrev det nokså perfekt ned etter hukommelsen da han kom hjem. Mirakel like fullt, vil alltid de si som hører det.

Kraft og skjønnhet

«Jeg håper at disse mesterverkene og måten vi gjør dem på i Det sixtinske kappells kjente og enestående akustikk, vil berøre millioner av mennesker over hele verden. Og knytte dem til Den katolske kirkes kultur og dype spiritualitet», sier korets dirigent, Massimo Palombella, i forbindelse med utgivelsen. Det er i hvert fall toner verden liker, det er de folk kommer hjem og forteller om når de har vært til gudstjeneste eller på konsert i en av de store kirkene i Roma.

Koret i Det Sixtinske kapell ble i sin nåværende form vigslet i 1483, det består av 20 menn og 30 gutter.

Hører på tvers

«Dette helt spesielle koret, som har tjent paver siden kristenhetens barndom, har aldri gjort innspilling i Det sixtinske kapell. Dette er første gangen, og vi er stolte av – etter tillatelse fra pave Frans I – å kunne gjøre det nå», sa en rimelig stolt president for ærverdige Deutsche Grammophon, Mark Wilkinson, under lanseringen: «Utgivelsen har en kraft, en skjønnhet og står i en særstilling som gjør at den vil finne en verdensvid tilhørerskare – et publikum på tvers av alle tradisjonelle grenser og bindinger.»

LES OGSÅ: Jesu lignelser fascinerer og provosere

Jubelår for nåde

En trenger ikke rangere seg blant de store profetene for å forstå at slik vil det gå. Utgivelsen Cantate Domino (Syng for Herren) – som fra pavens side er en utstrakt hånd til en sekularisert verden som har vanskelig for å tro – lanseres som en innledning til det ekstraordinære jubelåret for nåde, som i Den katolske kirke innledes første søndag i advent i år.

Forrige jubelår – i 2000 – besøkte 25 millioner pilegrimer Roma og Vatikanet. Når nåde 
er tema, stanser det nok ikke 
der.

LES OGSÅ: Menneskerettighetspris til norsk dokumentarfilmskaper

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Annonse
Annonse

Mer fra: Musikk