Musikk

Salmebok-app ubrukelig utendørs

Salmeboka på mobil og nettbrett er en knakende god idé. Men holder salmebok-appen til Eide forlag hva den lover?

Som gateprest har digitale verktøy på mobil eller lesebrett vært en velsignelse. Ikke minst gjelder det Bibelen. Før hadde jeg bare plass til Det nye testamentet i jakkelomma, nå kan jeg ha med meg ikke bare hele Bibelen, men også Bibelen på engelsk og Det nye testamentet på gresk. Siden de er lastet ned på mobilen, er de tilgjengelig uavhengig av nettdekning. Det betyr at jeg kan jobbe med bibeltekster på trikken, eller bare lese når jeg trenger litt påfyll.

Abonnements-tjeneste

Derfor ble jeg veldig glad når jeg så Salmebok appen til Eide forlag og slo til på en måneds gratisabonnement på Norsk Salmebok-appen. Siden har jeg betalt 19 kroner i måneden. Jeg hadde foretrukket å kjøpe den en gang for alle, slik jeg har gjort med biblene. Det skal ikke mange årene til før dette blir vesentlig dyrere enn papirutgaven.

Forlagets argument at folk som egentlig ikke er interessert i hele salmeboka, men trenger den i forbindelse med for eksempel bryllup eller begravelse, da ikke behøver å betale mer enn 19 kroner den måneden de trenger den. Greit nok.

LES OGSÅ: – Det er ikke plass til sorg i moderne lovsang

Alle salmene er innspilt

Norsk salmebok-app inneholder tekst og melodi til alle salmene i Norsk Salmebok, inkludert de liturgiske leddene. Papirutgaven av Norsk Salmebok inneholder også Norsk bønnebok, med den er ikke inkludert i appen. Men salmeappen har et stort fortrinn: alle melodiene og tekstene er spilt inn, med profesjonelle kvinnelige og mannlige stemmer akkompagnert av orgel eller piano.

Man kan også velge bort sangen og synge selv til akkompagnementet. Slik kan folk som ikke kan noter bli kjent med salmene. Man kunne ha valgt en syntetisk løsning som krever mindre lagringsplass, slik enkelte andre digitale salmeressurser har gjort, men det låter grusomt og får heller ikke med sangen. Et stort pluss til Eide forlag som har satset på kvalitet i lyd. Bare rart at vi ikke får vite hvem som synger og spiller.

LES OGSÅ: Halvparten av menighetene kjøper ny salmebok

Søkbare salmer

En annen ting appen har, er mulighet for å søke på enkeltord og finne alle salmer som for eksempel inneholder ordet håp, eller by, eller flyktning. Det skulle for så vidt bare mangle i en digital versjon, men er en veldig nyttig egenskap i forhold til papirutgaven som gjør det lettere å arbeide tematisk med salmene. Den har også en funksjon de en kan legge favorittsalmer i en egen liste, som gjør det enkelt å finne fram til salmer en bruker ofte.

LES OGSÅ: Går ikke i kirken – satt salmefast

Lite brukervennlig

Men hvordan er det å bruke salmeappen, bla i den finne frem, lese og synge fra den? Her opplever jeg at det er et stort forbedringspotensial. Designen fremstår tung og lite intuitiv. Menysiden har flere menyelementer som gjelder programvare og rettigheter enn selve salmeboka.

Det er lite ved denne siden som minner om salmebok, og selv med veiledningen tar det tid før man skjønner hvordan man skal finne frem. Det hadde vært langt mer brukervennlig å fremme bruksfunksjoner som søk, favoritter, innholdsoversikt, mens alt som har med programvaren å gjøre ble samlet i et mindre punkt. De mest brukte funksjonene burde også plasseres nederst på skjermen der de er bedre tilgjengelig for fingrene. Ingen av menypunktene er i tommelavstand.

Favorittsalmer

Etter hvert som man blir kjent med appen, kan man lage en favorittliste og klikke rett på de salmene man ønsker:

###

Liste over favoritter, der hver salme har et eget ikon

Når du klikker på den salmen du skal til, kommer du ikke rett til salmen, men til en side som forteller hvem som har laget den og hvem som har rettighetene. Som komponist verdsetter jeg oppmerksomhet på rettigheter, men dette kunne vært integrert i selve salmeoppslaget.

###

Man må via vindu om hvem som har laget salmene før man kommer til selve salmen

Powerpoint og forstyrrende elementer

Ved neste klikk kommer man så til første vers av salmen. Med pilene nederst navigerer man videre i teksten. Det minner mye om en PowerPoint presentasjon, og det er ikke mye typografisk finesse i oppslaget. Fotoillustrasjonen i topp og bunn av bildet virker forstyrrende. På toppen er avspilleren. Ved å klikke på høyre pil kan man spille av kun akkompagnementet.

###

Ved å krysse av for vis noter, kommer notebildet fram. Notebildene er stort sett ganske gode, bortsett fra litt krønsj her og der. Men jeg lurer på, hvorfor i all verden er de ikke besifret? Besifring savner jeg også i papirutgaven.

###

Alt i alt synes jeg appen er ganske tungrodd, vanskelig å finne frem i.

Men det er ikke det verste. …

Error – Ingen tilgang til internett

For å bruke appen må du være kobla til internett, ellers får du denne triste beskjeden:

###

Det er rett og slett uholdbart. Hele poenget med å ha salmebok på mobile enheter forsvinner jo hvis du ikke kan ha den med ut døra!

På mobilen kan jeg riktignok bruke mobilt nett og svi av både nedlastingsbytes og batteritid. Men det burde være helt unødvendig. Jeg skjønner at den innspilte musikken tar mye lagringsplass. Men noter og tekst kunne ha vært tilgjengelig offline, og musikken en tilleggstjeneste på nett. Appen er i sin nåværende form ubrukelig med en gang du beveger deg utendørs. Derfor lurer jeg på om Eide forlag overhode har gjort seg noen tanker om hvordan denne salmeboka kan brukes og av hvem? Kanskje har bryllupsfolk og andre som trenger den i en kort periode nytte av den, men som brukssalmebok fungerer den dårlig. Jeg håper Eide forlag jobber videre med denne appen, så jeg en dag kan ta den med meg ut i skauen, på t-banen eller i kirka – slik jeg nå gjør med Bibelen i mange varianter.

Dette blogginnlegget er skrevet på buss og t-bane til og fra jobb, offline. Men salmebok-appen måtte jeg altså vente med å bruke til jeg kom på kontoret.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk